Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Emma (4) heeft leukemie

Moeder Marjolein: 'Emma heeft al meer haartjes dan toen ze in LINDA. stond'

Moeder Marjolein: 'Emma heeft al meer haartjes dan toen ze in LINDA. stond'

In LINDA.167 staat een indrukwekkende portretgalerij van kinderen bij wie kanker is geconstateerd. Eén van die kinderen is Emma (4), die we vanaf nu volgen op LINDAnieuws.

| Tim van Erp

Om te horen hoe het nu met Emma gaat, belden we met haar moeder Marjolein Krijnen (36).

Lees ook
Marjoleins dochter Emma (4) heeft leukemie: ‘Je ziet je kind afbrokkelen’

Meeleven

“We hebben heel veel mooie reacties gekregen op het stuk in LINDA.167 ‘DIT IS MIJN LIJF'”, vertelt Marjolein. “Van bekenden hoorden we dat het ze erg raakte. Mensen die Emma kennen, worden vaak emotioneel. Maar ook mensen die we niet goed kennen, vinden het aangrijpend. Ik ben verloskundige en hoor zelfs van patiënten dat ze het een mooie reportage vinden en dat ze met ons meeleven.”

Driehonderd kralen

Ten tijde van het interview in LINDA. had Emma vijftig chemo­kuren, dertien bloedtransfusies en verschillende operaties en been­­­merg­­­puncties gehad vanwege haar leukemie. ‘Haar Kanjerketting heeft driehonderd kralen – elke kraal staat voor één ingreep’, vertelde Marjolein in het blad. Inmiddels gaat het stukken beter met Emma. “Ze heeft nu meer haartjes dan op de foto, en ze ontwikkelt zich als een normaal kind. Ze is duidelijk fitter. Ze doet mee met andere kinderen, rent, speelt, heeft haar babbeltje bij zich.”

Emma, te zien in LINDA.167, is vier en heeft leukemie, LINDA. 167

Naar de toekomst durven kijken

“Wij merken het als ouders ook, dat ze minder ziek lijkt, en we daardoor weer naar de toekomst durven kijken”, zegt Marjolein. “Alles was rooskleurig in ons leven en ineens vielen we in een ravijn. Natuurlijk zijn we nog steeds angstig, maar we hebben er vertrouwen in. Als je kind ziek wordt, denk je als ouders: ‘Ik ga nooit meer vooruit durven kijken.’ Maar ineens durf je dat weer, als blijkt dat je kind weer op aan het knappen is.'”

Zorgeloosheid

Als voorbeeld noemt ze het afgelopen weekend, toen het gezin een weekend naar de Efteling ging. “Mijn man zei, toen Emma ziek bleek, dat hij niet dacht ooit nog zorgeloos met vrienden een biertje te kunnen drinken. Toch kon dat afgelopen weekend ineens weer. Inmiddels hebben we zelfs een vakantie naar Mallorca geboekt. Dat was een hele tijd ondenkbaar.”

Emma (4) en haar moeder Marjolein Krijnen

Make-A-Wish

Volgende week, op 20 juni, is het een jaar geleden dat Emma de diagnose leukemie kreeg. Samen met haar ouders is Emma dan vier dagen in Disneyland Parijs met de Make-A-Wish Foundation. Marjolein: “We wisten niet wat ons tijdens het behandeltraject te wachten stond, maar je hoort zoveel: dat kinderen een bepaalde chemo niet kunnen verdragen of uitvalsverschijnselen krijgen van organen. Emma is er, naar omstandigheden, doorheen gefietst.”

Naar groep 1

En het gezin kijkt nóg ergens naar uit, want in september gaat Emma naar school. “We hebben bewust gewacht tot na de zomervakantie, omdat op school waterpokken heersten en we haar daar vanwege haar verlaagde weerstand niet mee in aanraking wilden laten komen.” Op LINDAnieuws blijven wij Emma en haar ouders volgen. Hou de site in de gaten voor vervolgartikelen.

Lees ook
Kim (39) heeft al zes jaar huidkanker: ‘Ze gaven me 20 tot 25 procent overlevingskans’

NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF' | EMMA (4) HEEFT LEUKEMIE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marjolein Krijnen / LINDA.167, Jeroen Hofman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Emma (4) heeft leukemie

Lees dit ook even

Please update your browser