Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Emma (4) heeft leukemie

Precies een jaar na haar diagnose mocht Emma naar Disneyland: 'Naast vreugde ook tranen'

Precies een jaar na haar diagnose mocht Emma naar Disneyland: 'Naast vreugde ook tranen'

In LINDA.167 staat een indrukwekkende portretgalerij van kinderen bij wie kanker is geconstateerd. Eén van die kinderen is Emma (4), die we vanaf nu volgen op LINDAnieuws.

| Tim van Erp

Daarom belden we met haar moeder Marjolein Krijnen (36).

Lees ook
Moeder Marjolein: ‘Emma heeft al meer haartjes dan toen ze in LINDA. stond’

Haaruitval

De vorige keer vertelde Marjolein dat Emma al een stuk meer haren heeft dan toen zij in LINDA. stond, maar helaas heeft het meisje toch weer wat last van haaruitval gekregen. “Dat is normaal, dat je gedurende de behandeling toch weer wat haren kwijtraakt”, legt Marjolein uit. “Maar het herinnert er je wél aan dat je dochter levensbedreigend ziek is.”

Disneyland

Toch gaat het naar omstandigheden “heel goed” met Emma, die nog zeker een jaar behandeld moet worden. Dat merkten Marjolein en haar man wel toen het gezin vorige week naar Disneyland Parijs vertrok. Dankzij de Make-A-Wish Foundation ging daar voor Emma wens na wens in vervulling. “Het hield niet op: Emma kreeg bij elke attractie voorrang, kreeg een meet & greet met prinsessen Anna en Elsa uit de film Frozen en ze mocht als prinses meerijden in de parade.” Daarvan is onderstaande video gemaakt:

Jaar na diagnose

“Als ouders hebben we het net zo intens beleefd als Emma”, zegt Marjolein. “Op de eerste dag dat we het park in gingen, was het precies een jaar na Emma’s diagnose. Ondanks alle blijdschap hebben we dus ook zeker tranen weggepinkt. Op de dag zelf werden we wakker met een brok in onze keel.” Gelukkig zorgden twee bevriende stellen met hun kinderen voor erg lieve afleiding: zij waren als verrassing óók naar Disneyland gekomen. “Zij hebben ons erdoorheen gesleept. Door hun aanwezigheid, en die van Emma’s opa en oma, hebben we op de dag zelf maar heel weinig aan gedacht aan hoe het een jaar daarvoor was.”

Emma (4) heeft leukemie

Lees ook
Marjoleins dochter Emma (4) heeft leukemie: ‘Je ziet je kind afbrokkelen’

Genieten waar mogelijk

Dat betekent niet dat Marjolein en haar man kunnen vergeten dat hun dochter ziek is. “Je denkt ook wel: ik wil hier helemaal niet zijn om deze reden. Maar je bént er wel, en het gaat zo goed met haar, dus we willen er ook zo veel mogelijk van genieten.” Dat blijft het gezin ook nog even doen, want morgen vertrekken zij voor een week naar Mallorca.

Chemo mee

“Een klein jaar geleden dachten we nog: op vakantie met een ziek kind, dat is not done. Maar Emma’s artsen zeggen dat het zeker kan. Haar chemo gaat in de tas mee. Speciaal voor de vakantie hebben we een orale variant meegekregen. Voor de douane hebben we een brief waarin haar gezondheidstoestand beschreven wordt.” Marjolein voegt toe: “In andere gezinnen vragen ze zich af of ze de zwemspullen en zonnebril klaar hebben liggen, wij denken: heb ik de thermometer bij me, en alle medicijnen?”

‘Zou je dat wel doen?’

Marjolein krijgt ook wel eens de vraag ‘of ze dat nou wel zou doen’, met een ziek kind op vakantie. “‘Wat als daar iets gebeurt?’ vragen ze dan. Ik denk dat wij inmiddels wel hebben ervaren dat er áltijd iets kan gebeuren. We willen dit soort mooie momenten nu meemaken met Emma, want je weet niet wat de toekomst brengt. Bovendien kunnen we ons in Spanje prima verstaanbaar maken en is de zorg er prima in orde. Mocht ze koorts krijgen, dan hebben ze daar ook antibiotica. Misschien denk ik straks: waren we maar niet gegaan. Maar de kans is groter dat ik denk: we hadden dit niet willen missen.”

VIDEO'S | NIEUWS | GEZOND | LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF' | EMMA (4) HEEFT LEUKEMIE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marjolein Krijnen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Emma (4) heeft leukemie

Lees dit ook even

Please update your browser