Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Emma (4) heeft leukemie

Emma's eerste schooldag komt eraan: 'De dag erna heeft ze haar chemo'

Emma's eerste schooldag komt eraan: 'De dag erna heeft ze haar chemo'

In LINDA.167 stond een indrukwekkende portretgalerij van kinderen bij wie kanker is geconstateerd. Eén van hen is Emma (4). Wij volgen haar op ‘LINDAnieuws’.

| Tim van Erp

Elke drie weken bellen we met Emma’s moeder Marjolein Krijnen (36).

Verrassingsbezoek

De zomervakantie begint op haar einde te lopen, maar “we zijn nu volop aan het genieten”, vertelt zij ons. “Een ijsje eten, een stukje fietsen.” Vorige week ging het gezin op een wat groter uitstapje: toen verrasten Marjolein en haar man met Emma een bevriend koppel, dat eerder juist hén verraste bij een reisje naar Disneyland Parijs.

‘Hé, dat lijkt Emma wel’

“In de vroege ochtend, nog voor zij vertrokken, vlogen we naar Madrid. In hun hotellobby aangekomen verstopten wij ons en ging Emma lekker spelen. Toen we binnenkwamen zagen we ze kijken: ‘Daar zit een meisje te spelen’, ‘Goh, dat meisje lijkt op Emma’, ‘Hé, dat is Emma!’. Ze hadden níks door van tevoren. Ze vonden het heel leuk en ook wij hebben enorm van de stedentrip genoten”, vertelt Marjolein.

emma heeft leukemie emma heeft leukemie

Bloedwaarden

Het was nog even onzeker of Madrid door kon gaan, omdat Emma’s bloedwaarden schommelden. Drie dagen voor vertrek hoorden ze dat die gelukkig stabiel waren. “Als ze niet optimaal waren, waren we niet gegaan. Hoe lager ze zijn, hoe gevoeliger Emma voor infecties is.”

Eerste schooldag

Ook nu zijn Emma’s bloedwaarden stabiel en het meisje zit “boordevol energie”, zegt Marjolein. “Over anderhalve week heeft ze haar allereerste schooldag. Ze heeft er behoorlijk veel zin in: ze wil graag leren lezen en schrijven.” Emma protesteert bij die uitspraak hoorbaar vanaf de achtergrond. Marjolein, lachend: “Maar ze vindt zomervakantie óók heel fijn.”

Maandag school, dinsdag chemo

Eigenlijk zou ze die maandag voor haar chemodosering naar Utrecht moeten. “Dat hebben we ’n dagje verzet. De eerste schooldag is natuurlijk heel bijzonder en ook voor óns spannend.”, zegt Marjolein. “Als Emma dinsdag haar chemo heeft gekregen, kan ze woensdag gewoon naar school. Tegenwoordig krijgen kinderen ‘chemo op maat’, aangepast aan hun bloedwaarden. Vroeger konden ze heel ziek worden door een hoge dosering – en kregen andere kinderen juist te weinig.”

Brief aan mede-ouders

Of Emma’s toekomstige klasgenootjes op de hoogte worden gebracht van haar ziekte? “Ik geloof niet dat de juf specifiek aan de kinderen vertelt dat het om kanker gaat”, zegt Marjolein, “maar uiteraard brengen we alle ouders wel op de hoogte. Dat doen we, net als op Emma’s voorschool, met een brief. Daarin vertellen wij ook dat we het graag willen weten als ze vermoeden dat hun kinderen iets onder de leden hebben, al is het maar een hoestje of raar vlekje. Dan kunnen wij op basis daarvan ervoor kiezen Emma een dag thuis te houden.”

Aftellen

Om die reden miste Emma een deel van de voorschool: daar heerste op dat moment waterpokken. “Straks kan ze op school eindelijk weer haar vriendjes zien die waterpokken hadden. Op haar eerste schooldag is het nog maar tien maanden tot Emma’s behandeling klaar is. Gek is dat”, merkt Marjolein op. “Aan het begin van het traject zeiden veel bekenden: ‘Kon je de tijd maar terugdraaien.’ Ik dacht: nee, ik wil ‘m vooruit draaien. Ik kan niet wachten tot de behandeling achter de rug is, maar verwacht wel dat het vanaf nu snel gaat.”

Lees ook de voorgaande artikelen:

Moeder Emma: ‘Dat we op vakantie konden, was een jaar geleden ondenkbaar’

Precies een jaar na haar diagnose mocht Emma naar Disneyland: ‘Naast vreugde ook tranen’

Moeder Marjolein: ‘Emma heeft al meer haartjes dan toen ze in LINDA. stond’

NIEUWS | KINDEREN | GEZOND | INTERVIEW | LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF' | EMMA (4) HEEFT LEUKEMIE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Emma (4) heeft leukemie

Lees dit ook even

Please update your browser