Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

OM eist drie jaar cel voor 'explosie van geweld' tegen agenten in Amersfoort

OM eist drie jaar cel voor 'explosie van geweld' tegen agenten in Amersfoort

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van drie jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen de man die in maart in Amersfoort enkele agenten aanviel en daarbij een vrouwelijke agent probeerde te wurgen.

| Justine Wouterson

De aanklager beschuldigt de man, Joeri B. (22) uit Bunschoten-Spakenburg, van poging tot doodslag en zware mishandeling van de vrouwelijke agent.

Geweldexplosie

Ook wordt hij beschuldigd van openlijke geweldpleging tegen haar en drie andere agenten. Het OM sprak vandaag in de rechtbank van Utrecht van “een explosie van geweld”.

Beelden

Een filmpje dat een getuige maakte van de vechtpartij verscheen op internet en zorgde voor veel ophef. Ook een agent filmde met een bodycam. Alle beelden werden donderdag in de rechtszaal getoond. De bodycam viel door het geweld al snel uit, maar het geluid liep door.

Direct agressief

De vechtpartij vond plaats op 10 maart in het centrum van de stad. Daar zorgde het groepje rond de “opgewonden en dronken” B. tijdens het uitgaan voor overlast. De politie was op een melding afgekomen. Toen er een ruit sneuvelde, wilde de politie de vriendin van B. daarover aanspreken. Daarop ging B. vrijwel meteen slaan, zo is op de beelden te zien.

Meerdere daders

Ook is te zien dat zijn broer de agenten aanvalt en B.’s vriendin bij het geweld betrokken raakt. Het OM heeft nog niet besloten of zij ook worden vervolgd. Drie anderen in het groepje bemoeiden zich niet met de vechtpartij.

Agente stond doodsangsten uit

B. zei tegen de rechters dat hij zich niet meer kan herinneren dat hij de agent in een wurggreep hield. Wel zei hij dat ze samen op de grond waren beland en dat hij zijn arm om haar heen had en klappen ontweek van de agenten. De vrouw zei in haar slachtofferverklaring dat ze bijna niet kon ademen en doodsangsten uitstond. Ze heeft nog steeds veel klachten.

Lees ook
21-jarige man wurgt agent, vrouw loopt hersenschudding en verwondingen op

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser