Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

In België is voor het eerst iemand veroordeeld voor seksisme

In België is voor het eerst iemand veroordeeld voor seksisme

In 2014 voerden de Belgen een wet in tegen seksisme in openbare ruimtes. Vandaag heeft die wet voor het eerst tot een veroordeling geleid.

| Justine Wouterson

Een man die in 2016 een vrouwelijke politieagent beledigde nadat hij door een rood verkeerslicht reed, moet 3000 euro boete betalen.

Lees ook
‘Vrouwen overlijden vaker na hartaanval door seksisme’

Neerbuigend en onbeschoft

Dat heeft de rechtbank in Brussel besloten. De man liet zich zeer neerbuigend uit over de politievrouw door te zeggen dat ze een beroep zou moeten kiezen dat “gepast” is voor vrouwen. Verder zei hij dat ze haar mond moest houden, omdat hij niet met vrouwen wilde praten. Hij gebuikte daarbij woorden als “vuile hoer” en “racist”.

‘Totaal gebrek aan respect’

De rechter ziet dit als “verregaand asociaal gedrag en een totaal gebrek aan respect”. Het vonnis stamt al uit november, maar is nu openbaar.

‘Dien ook je klacht in’

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen verwelkomt de uitspraak. De organisatie hoopt dat slachtoffers vaker een klacht zullen indienen. “De pedagogische rol van deze wet is van essentieel belang om een mentaliteits- en gedragsverandering op gang te brengen.”

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: Pexels - Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser