Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Bredase Leonne heeft als eerste een genderneutrale 'X' in het paspoort

Bredase Leonne heeft als eerste een genderneutrale 'X' in het paspoort

Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda, die zich als intersekse man noch vrouw voelt, heeft nu een ‘X’ in het paspoort.

| Justine Wouterson

Die komt in plaats van de ‘V’ die tot nu toe haar geslacht aanduidde.

Primeur

De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Zo is Leonne de eerste Nederlander met een ‘X’ in het paspoort.

‘Dit is een overwinning’

Belangenorganisaties van ‘LHBTI’ers’ – lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen – zijn verheugd. “Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne”, aldus NNID, TNN en COC. “En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Een beetje van beiden

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat vier procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

Lees ook
Transgenders en interseksen nu wettelijk beschermd tegen discriminatie: ‘Het is broodnodig’

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser