nieuws

Eerste begraafplaats voor vroeg overleden baby’s geopend

Eerste begraafplaats voor vroeg overleden baby’s geopend

In Almere is afgelopen weekend een speciale begraafplaats geopend voor baby’s die voor de vierentwintigste week overleden zijn.

| Martine Schut

Het zogenoemde Vlinderveld is een initiatief van Begraafplaats en Crematorium Almere.

Lees ook
Eerste natuurbegraafplaats volgend jaar open

Initiatiefnemer
“Ik hoop dat veel gemeentes hier navolging aan geven”, zegt één van de initiatiefnemers Els van Boxtel tegen RTL Nieuws. Haar kleindochter Inaya werd geboren met 23 weken en toen ze begraven moest worden was daar geen mogelijkheid voor. Na gesprekken met Natasja van Kampen van Begraafplaatsen en Crematorium Almere ontstond het idee voor het Vlinderveld.

De eerste in Nederland
Op het Vlinderveld kunnen ouders hun baby die voor de 24e week van de zwangerschap overleden is, begraven. Ouders krijgen voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n begraafplaats wordt geopend. Op de begraafplaats is plek voor dertig kindjes. Nu liggen er twee baby’s begraven.

Na 24 weken
Bij kindjes die na de 24e week van de zwangerschap overlijden is er officieel sprake van een doodgeborene en moet het kindje verplicht worden begraven of gecremeerd. Voor 24 weken is het niet verplicht om het kindje te laten begraven of cremeren.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws/Omroep Flevoland | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser