nieuws

Een alarmerend verhaal over onze nationale verslaving: alcohol

Een alarmerend verhaal over onze nationale verslaving: alcohol

Stel: een slimme producent zou vandaag alcohol uitvinden en op de markt brengen, dan zou dat nooit lukken.

| Merel Boudrie

Een product met zo veel risico’s zou namelijk direct verboden moeten worden, zo valt te lezen in Volkskrant Magazine.

Lees ook
Hierom krijg je in dit restaurant maar één glas alcohol als je met je kinderen komt eten

Drugs vs. alcohol
En toch drinken we er heel wat glazen van weg. Neem rode wijn, velen van ons nemen een glaasje omdat het gezond zou zijn. Klinkklare onzin, zo zegt voedingshoogleraar Jaap Seidell. ‘Neem cocaïne, cannabis of paddo’s – niemand zegt, één snuifje coke is prima. Daarin zijn we heel streng, wat best gek is als je bedenkt dat de gezondheidsrisico’s beduidend kleiner zijn.’

Risico’s
Maar wat zijn de gevolgen van alcohol op het lichaam eigenlijk? Experts delen de risico’s op in korte- en langetermijneffecten. Op de lange termijn is er – statistisch gezien – bijna geen orgaan te bedenken waaraan geen schade ontstaat. Gevraagd naar het grootste risico, antwoorden deskundigen unaniem: kanker.

Stoppen
Stoppen met drinken lijkt dus de oplossing. Maar heeft dat daadwerkelijk zin? Leverarts Eric Tjwa denkt van wel. Hij deed een kleine studie onder dertig proefpersonen, waarbij hij tien niet-drinkers vergeleek met twintig milde drinkers. Niet alleen de conditie van de lever ging er bij de niet-drinkers na een maand op vooruit, ook het psychisch welbevinden en fitheid namen positief toe.

Maar toch: het verbannen van alcohol in Nederland is volgens de deskundigen lastig. Het is verankerd in onze samenleving en cultuur.

Lees het volledige artikel van Volkskrant Magazine hier (€).

NIEUWS

Bron: Volkskrant Magazine | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser