nieuws

Duizenden baby's misvormd door gebruik epilepsiemedicijn tijdens zwangerschap

Duizenden baby's misvormd door gebruik epilepsiemedicijn tijdens zwangerschap

Het medicijn valproaat wordt sinds de jaren zestig gebruikt om epileptische aanvallen tegen te gaan. Nu blijkt het stofje drastische bijwerkingen te hebben.

| Marloes van Wijnen

Door het epilepsiemedicijn werden de afgelopen jaren namelijk duizenden misvormde kinderen geboren.

Lees ook
‘Nederlanders grijpen te snel naar medicijnen voor kwaaltjes’

Verminking
Dat maakte de Franse geneesmiddeleninspectie gisteren bekend. Er zouden de afgelopen vijftig jaar tussen de 2150 en 4200 kinderen zijn geboren met ernstige verminking. Deze verminking zou zijn veroorzaakt door het slikken van valproaat door de moeders tijdens de zwangerschap.

Ook in Nederland
Hetzelfde medicijn wordt ook in Nederland gebruikt. Hoeveel misvormde kinderen in Nederland zijn geboren door gebruik van het medicijn, is onbekend. Volgens een woordvoerder van de Epilepsievereniging zijn zij op de hoogte van enkele soortgelijke geboortes met afwijkingen. Er zijn echter geen landelijke cijfers bekend.

Ophef
In Frankrijk heeft het nieuws veel ophef veroorzaakt. Een groot aantal ouders is woedend omdat de Franse overheid tussen 2007 en 2014 onvoldoende heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van het medicijn, terwijl deze gevolgen wel allang bekend waren. Het ministerie van Volksgezondheid belooft slachtoffers nu middels een fonds schadeloos te stellen.

NIEUWS | BUITENLAND | GEZOND

Bron: De Volkskrant | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser