Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Door deze behandeling kunnen borstkankerpatiënten thuis bestraald worden

Door deze behandeling kunnen borstkankerpatiënten thuis bestraald worden

Als het aan promovendus Gerson Struik en chirurg Taco Klem ligt, hoeven vrouwen met borstkanker (in een vroeg stadium) niet meer tientallen keren naar het ziekenhuis.

| Malu Pesulima

Door hun behandelmethode met zogenaamde ‘radioactieve zaadjes’ is één ziekenhuisbezoek voldoende.

Lees ook
Annemiek is patiënt bij het ‘hippe’ borstkankerziekenhuis: ‘Ik kom er graag’

Inwendige bestraling
Na een borstsparende operatie, waarbij de tumor is verwijderd, krijgen patiënten de zaadjes geïmplanteerd op de plek waar eerst hun tumor zat. Op deze manier wordt er inwendig bestraald. De zaadjes zijn na drie maanden uitgewerkt en kunnen gewoon op hun plek blijven zitten.

‘Sneller dagelijkse activiteiten oppakken’
Deze methode kent volgens Struik veel voordelen: “Je wordt als het ware thuis bestraald en hoeft niet naar het ziekenhuis. Patiënten kunnen daardoor ook veel sneller hun dagelijkse activiteiten gewoon oppakken. Je hebt dan veel minder het idee dat je ziek bent.” In Canada en de VS is de methode al zeer succesvol.

Vroeg stadium
Een belangrijke kanttekening: niet iedereen komt in aanmerking voor de behandeling. Alleen vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium, kunnen de behandeling ondergaan. Struik: “De tumor mag niet groter zijn dan drie centimeter, vrouwen mogen niet jonger zijn dan 50 en er mogen geen uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren.” In juli wordt gestart met de behandelmethode.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser