Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Donny Roelvink ervaart in een stuntvliegtuig hoe diabetes type 1 voelt

Veel Nederlanders weten niet wat diabetes type 1 inhoudt, terwijl het een heftige ziekte is. Om daar verandering in te brengen, ondergaan Donny Roelvink, Zoey Ivory en Tim Senders een heftig experiment.

| Laura van der Molen

Dat diabetes type 1 geen lachertje is, blijkt wel uit hun reacties.

Diabetes Type 1

Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders niet weet wat diabetes type 1, ook wel DM1 genoemd, is. En dat terwijl meer dan 100.000 Nederlanders dit type diabetes hebben. Bij hen maakt de alvleesklier geen insuline aan. Deze stof is nodig om energie uit voeding te kunnen halen, en zonder energie kun je niet leven. Mensen met dit type Diabetes injecteren zichzelf met insuline om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Een hoge of lage bloedsuikerspiegel kan vervelende gevolgen hebben.

Hypo & hyper

Iemand met DM1 kan een hypo krijgen als de bloedsuikerspiegel te laag is. Dit merk je door zweten, trillen, duizeligheid, hoofdpijn of bijvoorbeeld moe zijn. Een hyper is juist het omgekeerde: dan heb je juist last van een te hoge bloedsuikerspiegel. Kenmerken hierbij zijn veel moeten plassen, veel dorst hebben en houden, vermoeid zijn of bijvoorbeeld misselijk zijn of overgeven.

Waaghalzen

Waaghalzen en influencers Tim Senders, Zoey Ivory en Donny Roelvink stapten in een stuntvliegtuigje om te ervaren hoe een hypo of hyper voelt. Door met het voertuig meerdere malen over de kop te gaan en een ‘vrije val’ te maken, worden DM1-effecten opgewekt zoals duizeligheid, misselijk en hoofdpijn. Deze campagne doen de influencers samen met het online platform Daar kun je niet omheen voor meer kennis over en begrip voor DM1. Hun reactie na de vlucht in het vliegtuigje spreekt boekdelen.

Lees ook
Radna heeft chronische migraine: ‘Soms zou ik het liefst uit het raam springen’

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN | TV | BEKEND | KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN

Bron: Daar kun je niet omheen | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser