nieuws

Doeta (19) start crowdfundingsactie na inbraak in studentenhuis

Op Tweede Kerstdag was de Amsterdamse Doeta Aartsma (foto) bij haar ouders, net als haar andere zeven huisgenoten. Toen één huisgenoot om 21.00 uur nog even langs huis ging, zag ze dat er was ingebroken.

| Emma van Kronenburg

Doeta startte daarop een crowdfuncingsactie om de schade te bekostigen. Wij belden met haar.

Lees ook
Opnieuw crowdfundingsactie voor ziek zusje (14) Sol Wortelboer

Inbraak
Doeta: “Mijn huisgenootje was om 19.00 uur nog thuis geweest en wilde om 21.00 uur nog even langs huis om een laptop en wat kleding op te halen. Ze kwam samen met haar vriend en zag zes tot acht jongens in de bosjes rondscharrelen.”

Bosjes
Doeta’s huisgenootje had niet direct door dat er wat aan de hand was, tot haar vriend aan de jongens vroeg wat ze aan het doen waren. “Toen renden ze alle kanten op en zag mijn huisgenoot haar eigen televisie in de bosjes liggen, met een MacBook en nog drie andere televisies.”

Teringzooi
Doeta kreeg een berichtje in de groepsapp van haar huis: “Ik dacht nog: ze zijn op heterdaad betrapt, dus er zal wel niets weg zijn. Ik vroeg een vriendinnetje – die om de hoek woont – of ze naar mijn huis wilde gaan. Ik had mijn kamer op slot gedaan en wilde weten of deze open was. Toen ik met mijn ouders in de auto zat, belde ze. ‘Doeta’, zei ze, ‘Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, maar je hele huis is een teringzooi en alles is weg.'”

Politie
Doeta is nog steeds ontdaan: “Playstations, spellen, vier MacBooks, horloges, cash geld, een tv, twee Canon-camera’s van mij met lenzen en statieven en veel andere kleinere spullen zijn weg. Ze hebben zelfs met de brandslang gespoten, expres rotzooi gemaakt en spullen kapot gemaakt.” De politie kan niets: “Er zijn geen harde bewijzen. De volgende dag vonden we een tv terug op Marktplaats, maar daar doen ze niets mee. We hebben geen bonnetje, maar we herkenden de kras op de zijkant.”

Geld
Of Doeta via de verzekering wat terug krijgt? “Ik val onder de inboedelverzekering van mijn ouders, omdat ik nog student ben. Daar valt hopelijk nog 1.000 of 2.000 euro mee terug te krijgen, maar dat is nooit de nieuwwaarde.” Doeta had ook spullen van een docent in bruikleen: “Ik moet hem zo’n 4.000 euro terugbetalen. En mijn eigen spullen zijn ook weg. Ik heb het berekend, en in totaal heb ik zo’n 10.000 euro nodig. Ik ben negentien, dat kan ik niet zomaar ophoesten.”

Crowdfunding
Doeta stuurde een berichtje naar haar familie, en besloot later een crowdfundingsactie op te starten: “Mijn bericht werd opeens zoveel gedeeld, door mensen die ik niet kende. Onbekenden wilden hoge bedragen geven. Mensen die ik lang niet had gezien. Het ging allemaal zo ontzettend snel.”

Crowdfunding
Doeta heeft nu al 3.800 euro opgehaald met haar actie. “En op een aparte bankrekening ook al zo’n 1.200 euro. Ik zit dus al op de helft. Ik krijg zelfs geld van mensen waar ik nul connectie mee heb, dat vind ik heel bijzonder. Ik probeer iedereen persoonlijk te bedanken.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws/AT5 | Foto: Doeta Aartsma

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser