nieuws

Documentairemaker: 'Vraag jezelf af: hoeveel spullen heb ik eigenlijk nodig?'

Documentairemaker: 'Vraag jezelf af: hoeveel spullen heb ik eigenlijk nodig?'

Massaal kopen we goedkope, plastic prullaria. Goed voor de portemonnee, slecht voor het milieu. LINDAnieuws sprak Marijn Frank die er een documentaire over maakte.

| Ieke Schout

Marijn: “We moeten bewuster worden.”

Lees ook
Je huis volstouwen met Action-snuisterijen: dit zijn de gevolgen

De prijsvechter
Aankomende zondag is het eerste deel van de documentairedrieluik De prijsvechter te zien op NPO2. Hierin gaan Marijn Frank en Roland Duong, ooit collega’s bij de Keuringsdienst van Waarde, op zoek naar de gevolgen van alle plastic prullaria waarmee we ons huis vullen.

Overal plastic
“De gevolgen zijn enorm”, vertelt Marijn. “Het milieu heeft zwaar te leiden onder al dit plastic. Zo sprak ik een wetenschapper die vertelde dat echt in alles plastic zit. In ons drinkwater, in een biertje, in een pot honing en zelfs in de lucht. Terwijl we eigenlijk nog niets weten over de gevolgen daarvan. Dat vond ik behoorlijk shocking.”

Andere winkels
Veel van deze plastic spullen komt uit winkels als de Action en Big Bazaar. Op onze Facebookpagina was een veelgehoorde reactie: ‘Waarom alleen de Action de schuld geven als andere winkels zulk prullaria, al dan niet tegen een hogere prijs, ook verkopen?’

schermafbeelding-2017-01-04-om-20-01-14

Snickers
“Onze documentaire gaat niet alleen over winkels als de Action en Big Bazaar”, gaat Marijn verder. “Ook duurdere winkels en supermarkten maken zich hier schuldig aan. Bovendien is er een belangrijk verschil: bij sommige winkels zijn de prijzen zó laag dat we niet meer nadenken. Heb ik dit wel nodig? Gaat dit product lang mee? Je koopt het snel, maar gooit het ook weer zo weg. Net als bijvoorbeeld een Snickers. Dat gebeurt minder snel bij een duurder product.”

Bewuster worden
Dus, wat kunnen we hier tegen doen? “Ik wil niet met een moralistische vinger wijzen, maar het is wel goed om bewust te zijn van de consequenties die de aanschaf van dit soort spullen hebben”, aldus Marijn. “Stel je zelf de vraag hoeveel spullen je eigenlijk nodig hebt. En bedenk dat de prijs voor dit soort goedkope producten elders wordt betaald, bijvoorbeeld door het milieu.”

Overheid
Hier kan de overheid een belangrijke rol in spelen, denkt Marijn. “Deze plastic spullen zijn heel belastend voor de aarde, maar als consument merk je daar helemaal niets van. Misschien kan de overheid daar een rol in spelen, zoals er nu ook verplicht betaald moet worden voor plastic tasjes.”

Het eerste deel van de drieluik is aankomende zondag om 21.10 uur op NPO 2 te zien.

Lees ook
Weg met de plastic tas: 11 x leuke shoppers als vervanger

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Herrie Film en TV

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser