nieuws

Docu over Haribo toont aan dat gummibeertjes minder onschuldig zijn dan ze lijken

De gummibeertjes van Haribo associeer je eerder met je jeugd dan met dierenmishandeling. Dankzij de Duitse documentaire ‘Der Haribo-Check’ krijg je een heel ander beeld van dat ooit zo onschuldige snoepje.

| Martine Schut

Achter de schermen blijkt dat het maken van de beertjes niet echt netjes gaat.

Lees ook
Racistische Haribo-snoepjes uit de schappen

Dierenmishandeling voor een gummibeertje
En dan drukken we ons nog netjes uit. In de documentaire komt naar voren dat de beertjes gemaakt worden van enkele ingrediënten die op een niet zo koosjere wijze worden verkregen. De onderzoeksjournalisten kwamen tot de schokkende ontdekking dat er sprake is van moderne slavernij en dierenmishandeling.

Opgesloten dieren
Om een voorbeeld te noemen: bij Gelita, de grootste leverancier van Haribo voor gelatine (dat van varkens wordt gemaakt) werd ontdekt dat de dieren vaak opgesloten zitten onder erbarmelijke omstandigheden waarbij ze de hele tijd tussen hun eigen uitwerpselen rondlopen en vaak last hebben van infecties en open wonden.

Haribo weet van niets
Haribo heeft in een officieel statement laten weten dat ze niets afwisten van de wantoestanden. “We zijn op de hoogte van de ernstige aanklachten die geuit zijn en zullen snel een onderzoek starten. Ons productieproces is van het grootste belang voor ons en we vragen al onze leveranciers om de meest strikte sociale en ethische standaarden toe te passen. We hebben die standaarden altijd als onvoorwaardelijk en niet-onderhandelbaar beschouwd.”

Bekijk de documentaire hieronder:

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: Nieuwsblad | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser