Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Docenten waarschuwen: smartphonegebruik scholieren is gevaarlijk

Docenten waarschuwen: smartphonegebruik scholieren is gevaarlijk

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 14 december: grote teen wordt duim, een terugblik op de roast van Giel en docenten waarschuwen: smartphone is gevaarlijk voor scholieren. 

| Pim Prins

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Knappe prestatie: grote teen wordt nieuwe duim

“Je zou het kunnen zien als de heilige graal van de handchirurgie”. Dit zegt handchirurg Robert de Wijn tegen RTL Nieuws. Samen met twee collega’s van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk lukte het hem om van een grote teen een duim te maken. Een teen-duim operatie is een bijzonder zeldzame ingreep, schrijft het ziekenhuis. ‘Het is zeldzaam omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn duim verliest en daarna bereid is om een ingewikkelde operatie en lang hersteltraject in te gaan en zijn grote teen op te offeren.’ Om de nieuwe duim functioneel te laten zijn, moeten alle zenuwen en pezen ook goed worden aangesloten. Elf uur duurde de zeldzame operatie, en de patiënt die hem kreeg “gaat nu een lang revalidatietraject in”, aldus De Wijn. De man die de duim kreeg, had zijn linkerduim verloren na een bedrijfsongeval in juni. Protheses bleken niet te bestaan, dus de man stond op de operatie, omdat hij koste wat koste weer wilde motorrijden.
(RTL Nieuws)

Leraren trekken aan bel: smartphones gevaarlijk

Scholieren hebben te weinig interactie met elkaar. Daarnaast missen ze elkaars non-verbale communicatie en zou het leiden tot slechtere concentratie in de klas, slechtere cijfers en een verminderde taal- en leesvaardigheid. Ook besteden scholieren minder tijd aan hun huiswerk omdat ze steeds door hun telefoon worden afgeleid en hebben ze minder fantasie en een slechtere woordenschat doordat ze continu computertaal gebruiken. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder ruim dertienhonderd docenten van middelbare scholen.
(AD)

Ook Salma Hayek slachtoffer ‘monster’ Weinstein

‘Eenmaal heeft hij zelfs gedreigd me te vermoorden’. In een opiniestuk in The New York Times vertelt Salma Hayek openhartig: ‘Harvey Weinstein was een gepassioneerde cinefiel, iemand die risico’s nam, een ontdekker en vader van filmtalent, een liefhebbende vader en een monster.’ Actrice Salma Hayek (51) – onder meer bekend van de film The Hitman’s Bodyguard – onthulde woensdag in The New York Times dat ook zij veelvuldig seksueel is lastiggevallen door de filmbaas. De Mexicaanse actrice zegt in een opinieartikel in de krant tientallen malen tot seksuele handelingen te zijn gedwongen door de nu 65-jarige Weinstein. Ze heeft daarover jarenlang niets gezegd. ‘Het lijkt wel of ik mezelf heb ‘gebrainwasht’ met het idee dat ik de ellende zonder kleerscheuren heb doorstaan’, schrijft ze verder. Hayek zegt dat ze besloten heeft haar verhaal te doen nadat haar goede vriendin, actrice Ashley Judd, haar aanspoorde dit te doen. In een reactie aan Deadline laat Weinstein via een woordvoerder weten zich niet te kunnen vinden in de beschuldigingen van Salma.
(The New York Times/Deadline)

‘Aanlijn’-bord voor kinderen zorgt nogal voor verwarring

Buurtbewoners vragen zich af of het verboden is om kinderen los te laten lopen. Die vraag komt nadat onderstaand bord werd geplaatst bij een speeltuintje in hun straat. Op het bord (foto onder dit bericht) is te zien hoe een poppetje een aangelijnd kind vasthoudt. Dat bord is voorzien van het onderschrift: ‘Houd uw kinderen aangelijnd a.u.b.’. Verbazing alom bij de buurtbewoners, omdat niemand weet of het daadwerkelijk strafbaar is om kinderen los te laten lopen in de speeltuin. Het is ook onduidelijk wie het bord geplaatst heeft.
(Omroep Brabant)

Actrice Robin Martens gedwongen uit GTST
robin
“Het nieuws kwam onverwacht, ik ben daar wel even verdrietig om geweest.” Martens speelde gedurende 7,5 jaar de rol van Rikki de Jong in de soapserie van RTL. De 25-jarige actrice zei gisteren tegen RTLBoulevard dat ze door de makers uit de serie is geschreven. Over de reden voor het verwijderen het karakter Rikki kon de actrice weinig onthullen. “Toen ik nieuws hoorde dacht ik: Huh?” De laatste aflevering waarin Robin te zien is, zal op donderdag 21 december worden uitgezonden. De actrice en danseres hoeft daarna bepaald niet stil te zitten. Vanaf januari gaat ze samen met haar goede vriendin Cillie Rigters een eigen YouTube-kanaal beginnen. Het voorproefje hiervan staat al online.
(ANP)

The Roast van Giel Beelen: vooral véél harde grappen

Waarbij de confrontatie met Sylvana Simons het meest opviel. Het volledige panel van ’roasters’ bestond uit Gijs Staverman, Peter Pannekoek, Dennis Weening, Henry van Loon, Sylvana Simons, Soundos, Jebroer, Kaj van der Ree en Lange Frans. Vooraf werd Henry van Loon al genoemd als de ‘held van The Roast’door Giel zelf. De confrontatie met Sylvana kwam na de ‘apen’-grap van Giel naar Sylvana een jaar geleden. Giel begon de roast dan ook met zijn ’excuses’ aan Simons aan te bieden “Ik ben geen racist. Ik heb je vergeleken met een aap, en dat had ik nooit moeten doen. Je bent eerder een kakkerlak. Ik kom nooit meer van je af.” Daar pakte Sylvana handig op door (video onder dit bericht). “Je sorry’s zijn nog minder waard dan de Surinaamse gulden.”

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser