nieuws

Dit zijn de regels rondom reizen in de eerste klas bij de NS

Dit zijn de regels rondom reizen in de eerste klas bij de NS

Gisteren schreven we over de zwangere Annemieke, die van de conducteur niet in de eerste klas mocht zitten. Hoe zit het daar precies mee? We belden een woordvoerder van de NS.

| Lisa Koetsenruijter

Erik Kroeze legt nog één keer uit hoe het zit.

Lees ook
Zwangere Annemieke (33) uit 1e klas gezet, ondanks gebrek aan plek in 2e klas

Geen uitzonderingen
Nee, er zijn dus geen uitzonderingen op de regel dat mensen met een kaartje voor de tweede klas niet in de eersteklascoupé mogen zitten, vertelt Kroeze. “Je hebt een vervoersbewijs gekocht voor een bepaalde klas, daar moet je je aan houden als reiziger.”

Zelf vragen
En als je, zoals Annemieke, geen zitplek kunt vinden maar om medische redenen echt moet zitten? Dan raadt hij aan zelf medereizigers aan te spreken. “We hebben speciale plekken voor zwangere vrouwen en mindervaliden, die zijn aangegeven met een icoontje. Je kunt naar zo’n plek gaan en aan degene die er zit vragen of je alsjeblieft op die stoel zou mogen zitten.”

Hulp van conducteur
Vind je dat lastig of ongemakkelijk, dan zegt Kroeze dat je ook aan de conducteur kunt vragen of die je erbij wil helpen. “Onze medewerkers kunnen reizigers er ook op aanspreken en ze vragen hun plek af te staan, mocht je het zelf vervelend vinden om dat te doen.”

Toestemming
Is het heel druk in de trein, dan is dat in ieder geval geen reden volgens de woordvoerder om op eigen initiatief naar de eerste klas te verhuizen. “In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de conducteur omroept dat het is toegestaan, want die is de baas in de trein en kan doen wat hij of zij goed acht. Maar daar gaan we echt heel terughoudend mee om.”

Afschaffen?
Een reiziger opperde in NRC om de eerste klas helemaal af te schaffen en zo meer stoelen vrij te maken. Dat gaat niet gebeuren, aldus Kroeze. “Deze klasse voorziet in een behoefte van een grote groep mensen die rustig willen reizen, bijvoorbeeld om te werken. Zouden we ‘hun’ coupés omtoveren tot tweede klas, dan jagen we ze weg en gaan ze weer met de auto.”

Drukte
Het zou misschien wel op de korte termijn voor meer zitruimte zorgen, maar de NS ziet het niet als een goede oplossing. “Zo’n maatregel zou een tijdelijk effect hebben, want door de constante groei van reizigers wordt het alsnog drukker in de trein. Bovendien zou het misschien weer drukker worden op de weg, en dat willen we ook niet.”

klas

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Esther BroeksteegEsther Broeksteeg

Zo zie ik dat nu ook, klasse reactie van NS!

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser