nieuws

Dit zijn de gevolgen van het eierschandaal voor pluimveehouders

Dit zijn de gevolgen van het eierschandaal voor pluimveehouders

Bijna tweehonderd pluimveebedrijven zijn gedupeerd door het probleem met de besmette eieren. Miljoenen eieren kunnen niet worden verkocht.

| Lisa Koetsenruijter

We spraken Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, over de gevolgen van dit schandaal voor de sector.

Lees ook
Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren

Meeste eieren gifvrij
Ze wil ten eerste alle eiereters geruststellen: “Meer dan tachtig procent van alle eieren op de markt is sowieso vrij van het giftige luizenmiddel. En de internationale normen zijn heel streng. Ik wil het niet bagatelliseren, maar je moet wel een stuk meer dan één besmet ei eten om er iets van te merken.” Aangezien het terugroepen van eieren al anderhalve week geleden is begonnen, zullen er niet veel besmette eieren meer in de winkel liggen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Fipronil
Het probleem met fipronil, het luizenbestrijdingsmiddel dat in de eieren is aangetroffen, speelt al langer onder pluimveehouders. De Haan: “Zo’n twee weken geleden heeft de Belgische overheid de stof, die niet is toegestaan in Europa, bij een routinecontrole aangetroffen. Toen zijn we gewaarschuwd en meteen onderzoek gaan doen.”

Tien dagen geleden
“We keken welke houders met het verdachte bestrijdingsbedrijf zaken hebben gedaan”, legt de voorzitter uit. Bij zeven bedrijven werd de stof aangetroffen, die zijn op 22 juli al gesloten. Toen was er nog geen gevaar voor de volksgezondheid.

Besmette bedrijven
Dertig bedrijven bleken uiteindelijk besmet, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wilde voor de zekerheid alle 180 bedrijven die voorkwamen in de boekhouding van de bestrijder sluiten. “Een grote klap voor de sector.” Bij nieuwe testen bleek gisteren dat de stof ook in eieren in de winkel kon zitten, daarom werd toen een waarschuwing uitgegeven.

Lees ook
Cees (60) heeft dertig giftige eieren gegeten en maakt zich zorgen

Geblokkeerde eieren
Hennie schat dat door de besmetting miljoenen eieren zijn ‘geblokkeerd’, oftewel tegengehouden voor de verkoop. Blijken die besmet, dan moeten ze worden vernietigd. Maar de NVWA is op het moment nog bezig met het analyseren van proefmonsters; voor driekwart van de bedrijven moet de uitslag nog komen.

Kippen op dieet
Wordt de stof aangetroffen, dan hebben pluimveehouders twee keuzes om hun bedrijf weer schoon te krijgen: hun kippen ruimen, of ze op een dieet zetten zodat ze hun vetlaag, waarin de stof zit, verbranden en de stallen grondig reinigen. Blijken ze schoon, dan kunnen de tegengehouden eieren alsnog richting de winkel.

Financiële klap
Een besmetting heeft grote financiële gevolgen voor een kippenhouder: “We schatten dat de getroffen bedrijven vijf à zes weken geen inkomsten hebben als ze kiezen voor een schoonmaak. Zouden ze hun kippen ruimen, dan kan dat zelfs oplopen tot een half jaar zonder omzet.”

Calamiteitenfonds
De vakbond is dan ook in gesprek met het ministerie van Economische Zaken, vertelt De Haan. “We willen vragen of zij een calamiteitenfonds beschikbaar kunnen stellen in deze uitzonderlijke situatie.”

Rechtszaak
De gedupeerde bedrijven stellen het ingehuurde bestrijdingsbedrijf aansprakelijk voor de schade. Tegen een Belgisch bedrijf is een rechtszaak aangespannen, het wordt ervan verdacht de giftige stof te hebben verspreid.

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser