Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Dit wordt 2019

Dit worden de (soms 'Black Mirror'-achtige) trends van 2019 volgens expert Justien

Dit worden de (soms 'Black Mirror'-achtige) trends van 2019 volgens expert Justien

Om welke dingen kunnen we volgend jaar níet heen? Wij zijn zo benieuwd naar wat 2019 ons brengt dat we alvast vooruitblikken met enkele experts op het gebied van trends.

| Tim van Erp

Vandaag doen we dat met Justien Marseille, trendanalist bij The Future Institute. We legden haar zes categorieën voor.

1. Maatschappelijke bewegingen

“We gaan van grensoverschrijdend naar normerend. Neem #metoo: dat is een uiting van onderdrukking. De focus zal nu verschuiven van ‘me too‘ naar ‘fuck you‘, of, in netter Nederlands: ‘tot hier en niet verder’. Het aangeven van grenzen wordt belangrijker dan het aanklagen van grensoverschrijding. We gaan dus ook op zoek naar onze eigen grenzen. Daarom wordt de maatschappij nog activistischer dan hij nu al is: denk aan merken die zich gedragen als politieke partijen en bedrijven die – naast het aloude winst maken – specifieke standpunten innemen en zo hun klanten helpen betrokkener te worden.”

2. Mode, design en duurzaamheid

“Over het algemeen wordt mode minder belangrijk. Mode is onderdeel geworden van een foute cultuur, waarin misbruik – van werknemers, maar ook omgeving en milieu – de norm is geworden. Het gaat anno 2019 niet meer om wat je aanhebt, maar om wat je bijdraagt. Het zal mode worden níet aan mode te doen. Je laat niet meer met je kleren zien waar je voor staat, maar met je verhaal en houding.”

3. Tech

“In 2019 zien we de opkomst van het geweten achter de technologie. ‘We kunnen niet ingrijpen omdat de technologie dat nu eenmaal doet’, dat excuus is straks geen optie meer. Er komt aandacht op het ethische aspect van de technologie: het kan allemaal, maar vinden we het ook oké? Het besef dat de mens en zijn technologie onderdeel zijn van de natuur, en geen heerser, zal bij steeds meer mensen opkomen. In 2019 zal de term biomimicry vaker gehoord worden. Die staat voor technologie die de natuur nadoet en die ook als uitgangspunt neemt in haar ontwerp. Denk aan de koeltechniek die termieten gebruiken in een termietenheuvel en nu wordt nagebootst in gebouwen, of de vorm van de kop van een vogel die maakt dat bepaalde treinen sneller kunnen.”

Lees ook
2018 in beeld: 16 x dit zijn dé nieuwsfoto’s van het jaar

4. Dingen die in andere landen nu al groot zijn en dat bij ons in 2019 ook worden

“We krijgen een vernieuwing van het democratische en politieke systeem. In 2019 besteden we meer aandacht aan het Chinese Social Credit System, een ‘burgervolgsysteem’ waarin wordt geëxperimenteerd met het bijhouden van het gedrag van burgers. Dat doet denken aan die aflevering uit de serie Black Mirror waarin het gedrag van elk individu wordt bijgehouden en invloed heeft op diens rechten en plichten. We gaan dat niet overnemen, we gaan het wel gebruiken ter inspiratie om te kijken hoe wij de huidige democratie en aansturing kunnen updaten.”

5. Lifestyle

“We laten ons in 2019 minder gek maken door elkaar en (sociale) media. ‘Just do nothing‘, zo gaat dit tijdperk heten. De tijd van volgen is voorbij: 2019 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin we niet meer meedoen. Facebook is alweer vijftien jaar oud; Twitter is voor opa’s, oma’s en reclamemakers die je iets willen vertellen. In 2019 doen we lekker even helemaal niets: we gaan op zoek naar de waarheid achter het gemaakte en gemanipuleerde nieuws en daar hebben we geen sociale media-merken voor nodig.”

Lees ook
Waarom volgens deze trend-expert álle ontwikkelingen met elkaar verbonden zijn

6. Voeding en gezondheid

“Minder met meer kennis – en met minder beïnvloeding. Onze argwaan ten aanzien van de grote spelers zet door. De romantiek rond het zelf doen wordt doorgeprikt en blockchains – systemen waarmee we zonder centrale autoriteit gegevens vastleggen, zoals de bitcoin – worden belangrijk in het controleren van de voedselketen.”

NIEUWS | MODE | GEZOND | LIFESTYLE | INTERVIEW | TECH | DIT WORDT 2019

Bron: LINDAnieuws | Foto: punkmedia

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Dit wordt 2019

Lees dit ook even

Please update your browser