nieuws

Dit is waar een goed boek volgens schrijver Henk van Straten aan moet voldoen

Dit is waar een goed boek volgens schrijver Henk van Straten aan moet voldoen

Schrijver en columnist Henk van Straten is één van de 25 de auteurs die met zijn boek ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ in ons lijstje topboeken staat. LINDAnieuws belde hem op. 

| Raounak Khaddari

“Persoonlijk drama alleen is niet genoeg voor een boek”, vertelt van Straten als we hem vragen waar een goed boek aan moet voldoen.

Lees ook
Koop LINDA. en krijg €5 korting

Korte stukjes
In zijn boek Wij zeggen hier niet halfbroer vertelt Van Straten over zijn jeugd die omgeven was door halfbroers. “Wij zeiden (anders dan de titel) juist wél halfbroer.” De auteur schreef na zijn vorige roman Bidden en vallen persoonlijke verhalen op zijn site. Na een tijdje zag hij in dat er iets moois in zat. “Ik zag herinneringen voor ogen en dan is de kunst om daar zo dicht mogelijk bij te komen. In mijn boek kan dat doordat het bestaat uit korte stukjes die samen een verhaal vormen. Die vorm geeft me de mogelijkheid om uit te wijden en alsnog één verhaal te vertellen.”

Niet meer samen Kerst vieren
Van Straten maakt geen verwijten in het boek. “Sommige auteurs kunnen na een boek over hun persoonlijke leven geen Kerst meer vieren met hun familie. Die maken verwijten en willen schuld toewijzen. Ik wil juist begrip opbrengen voor alle partijen. Het is een soort onderzoek naar mijn jeugd. Je hebt het goed als je zegt dat ik de situatie in mijn boek rationaliseer.”

Voorwaarde
Want dat is een voorwaarde van Van Straten: een persoonlijk verhaal dat ook in breder perspectief wordt getrokken. “Het moet het particuliere ontstijgen. Soms denken mensen dat als ze veel hebben meegemaakt al genoeg hebben voor een boek. Maar dit verhaal gaat niet alleen over mijn leven, het is meer dan dat.”

Wil jij het boek Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten mét korting? Lever dan het kortingspasje dat je op de cover van LINDA.156 vindt in bij de boekhandel* en ontvang € 5 korting op onze 25 topboeken. Deze actie is geldig van 19 juli t/m 31 augustus.

LINDA.156 ‘LOVE GAME’ nog niet in huis? Bestel ‘m hier (hij wordt gratis thuisbezorgd).

* De bon is in te leveren bij bijna alle boekhandels (waaronder AKO, Bruna, Blz., Libris, The Read Shop en Primera). Neem contact op met de CPNB voor meer informatie.

Lees ook
Kluun kies: vijf duivelse dilemma’s van LINDAnieuws

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | LINDA.BOEKEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Paul Remmelts

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser