nieuws

Dierentips van dierenvriend Dennis: zo bescherm je je huisdier met oud en nieuw

Dierentips van dierenvriend Dennis: zo bescherm je je huisdier met oud en nieuw

We kennen Dennis van den Burg (43, foto) allemaal van de documentaireserie ‘Schuldig’, waarin hij alles op alles zet om zijn noodlijdende dierenwinkel overeind te houden. Op LINDAnieuws geeft hij nu dierentips.

| Marloes van Wijnen

Want hoe bescherm je je huisdier – dat als de dood is voor vuurwerk – met oud en nieuw?

Lees ook
Dierentips van dierenvriend Dennis: zó verwen je je huisdier

Dit is Dennis
In Schuldig was te zien hoe Dennis zijn dierenwinkel Ambulia zó graag open wil houden, dat hij er zelf bijna aan onderdoor gaat. Eerder deze maand verscheen hij in het programma Pauw, waarin het hem allemaal even te veel werd. Maar hoe gaat het nu? “Goed”, zegt hij tegen LINDAnieuws. “Veel mensen komen steun betuigen. Soms komen ze zelfs huilend binnen. Dan pak ik ze even vast.” Financieel gaat het beter met Dennis. “De omzet is verdubbeld, maar ik leef nog van dag tot dag. Ik heb nog een lange weg te gaan.”

Do’s en don’ts van Dennis
In deze nieuwe rubriek – Dennis’ dierentips – maken wij maar al te graag gebruik van zijn dierenkennis. Kerst is inmiddels achter de rug (Dennis gaf ons eerder al tips over hoe je het beste je huisdier kan verwennen tijdens de feestdagen) maar over twee dagen gaan we – letterlijk en figuurlijk – knallend het nieuwe jaar in. Is jouw trouwe hond ook bang voor het vuurwerk en weet jij niet hoe je het beestje het best kan beschermen? Dennis’ dierentips bieden uitkomst.

Lees ook
Kwispelend het nieuwe jaar in: haal ook oliebollen voor je hond

Gouden tip van Dennis
“Schapenvet is hét relaxsnoepje voor je huisdier. Begin hier een dag voor oud en nieuw mee, en je merkt meteen dat ze rustiger slapen.” Dat is dé gouden tip van Dennis, die hij aan al z’n klanten meegeeft als ze bij hem langs komen voor advies. En dat zijn er behoorlijk wat. “Maar meestal komen ze een dag te laat, op oudjaarsdag zelf. Het is echt noodzakelijk dat je er een dag van tevoren mee begint, anders ben je te laat en werkt het niet.”

Kalmeren versus traumatiseren
Dennis benadrukt dat het van groot belang is dat je je huisdier niet verdooft. “Dan wordt het een trauma voor het beestje: hij hoort de geluiden dan wel, maar kan niks doen. Met snoepjes kan je ze kalmeren zonder ze te traumatiseren.” En die snoepjes zijn natuurlijk ook te koop in de dierenwinkel van Dennis.

Kort rondje om het huis
“Laat je huisdier daarnaast op tijd uit – dus niet vlak voor 0.00 uur – en hou het bij een klein rondje om het huis.” Dennis benadrukt dat het niet de lichtflitsen zijn waar huisdieren van schrikken, maar het harde geluid en de knallen. “En die zijn buiten nog harder dan binnen, waardoor ze voor je huisdier dichterbij lijken dan ze daadwerkelijk zijn.” Daarmee helpt Dennis tevens een fabeltje uit de wereld: “Gordijnen dicht helpt dus ook niet.”

Vaker wel bang dan niet
Elk huisdier is anders en zal dus ook anders op vuurwerk reageren. “Ik heb een poes en wat postduiven. Duiven hebben er sowieso minder last van en mijn poes schrikt wonderbaarlijk genoeg ook niet van het vuurwerk. Mijn vorige kat wel. Die miauwde dan aan één stuk door. Je moet geluk hebben als ze niet bang zijn”, beaamt Dennis. “Dat is namelijk een uitzondering.”

NIEUWS | DIEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Dennis van den Burg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser