Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dieren

'Vuil water, weinig voer, opgesloten in kleine box: paarden worden op maneges verwaarloosd'

Stichting Dier&Recht maakt zich zorgen om het welzijn van manegepaarden. Inspectie wijst uit dat de dieren kampen met problemen, doordat ze op veel maneges worden opgesloten in kleine boxen.

| Robin Nanninga

De stichting luidt de noodklok. Met de petitie ‘Stop de misstanden op maneges’ hoopt ze door te dringen tot de overheid. Let op: bovenstaande video kan heftige beelden bevatten.

Lees ook
Politiepaard omgekomen tijdens demonstratie in Nijmegen

Psychische problemen

Ruim 80 procent van de manegepaarden kampt met ernstige psychische of fysieke problemen, staat in het uitgebreide rapport. 53 Maneges in Nederland en Vlaanderen werden geïnspecteerd. In Nederland gelden geen wettelijke minimumeisen voor de huisvesting en verzorging van paarden, in tegenstelling tot andere landen. De overheid vertrouwt op de zelfregulering in de paardensector. Onterecht, blijkt nu.

Opgesloten

Paarden worden op veel maneges uren – of zelfs dagen – opgesloten in kleine boxen zonder vrije bewegingsruimte. Fysiek contact met soortgenoten ontbreekt. Soms zíen de dieren niet eens een ander paard. Languit liggen is in sommige gevallen niet eens mogelijk. Daar komt bij dat bij bijna 70 procent van de maneges de waterbak vuil was en krijgen veel paarden te weinig of kwalitatief slecht ruwvoer.

Grote gevolgen

De gevolgen zijn groot. Bijna een op de tien paarden vertoont ernstig gestoord gedrag, zoals agressie. Andere gevolgen zijn chronische stress, gedragsstoornissen, maagzweren en luchtwegproblemen door de stoffige stalomgeving.

Bescherming

Dier&Recht vindt het hoog tijd dat de overheid ingrijpt en wil met de petitie bereiken dat de overheid de bescherming van paarden op maneges wettelijk vastlegt.

NIEUWS | DIEREN

Bron: Dier&Recht | Foto: Still video Dier&Recht

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer dieren

Lees dit ook even

Please update your browser