Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dieren

Dit moet je (niet) doen als je huis wordt belaagd door de grauwe schildwants

Dit moet je (niet) doen als je huis wordt belaagd door de grauwe schildwants

Je had er misschien nog nooit van gehoord, maar komt ‘m nu overal tegen: de grauwe schildwants. Door het veranderende klimaat is het dier bezig aan een opmars in Nederland. Hoe zorg je ervoor dat-ie niet je huis overneemt?

| Jorieke van Noorloos

De grauwe schildwants kwam in eerste instantie alleen voor in Midden-Europa.

Hoe herken je ‘m?

Het insect is 1,5 centimeter groot, je vindt ‘m vooral in parken en tuinen en hij kan enorm stinken. Volgens entomoloog Berend Aukema kun je de schildwants ook herkennen aan zijn zwart-witte antennes . Aan Omroep Gelderland vertelt hij: “Verder is de schildwants mooi gemarmerd van kleur; hij is grijzig en aan de zijkant zwart-wit geblokt. Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden.”

Wat kun je ertegen doen?

Mocht je erg last hebben van het dier, zou je ‘m misschien dood willen slaan, maar dat kun je beter niet doen. Niet alleen omdat dat natuurlijk behoorlijk dieronvriendelijk is, maar als je het dier doodmaakt, komt er volgens Aukema ook een geur vrij die niet al te fris is. Je kunt ze dus beter buiten zetten, hoewel ook dat niet veel nut heeft. De dieren zitten in deze tijd van het jaar het liefst binnen en hebben maar een opening van anderhalve millimeter nodig om hun weg naar binnen te vinden.

Twitter

Je bent dus zeker niet de enige die het insect in huis tegen is gekomen. Ook deze Twitteraars hebben het insect inmiddels al ‘ontdekt’.

NIEUWS | DIEREN

Bron: Omroep Gelderland | Foto: Arp Kruithof

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lieke vd BogaardLieke vd Bogaard

Geur valt wel mee, ruikt naar appels :)

Meer dieren

Lees dit ook even

Please update your browser