Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dieren

Belgische hoogleraar waarschuwt: 'Een lik van je hond kan gevaarlijk zijn'

Belgische hoogleraar waarschuwt: 'Een lik van je hond kan gevaarlijk zijn'

Guy Cornelis, emeritus microbioloog aan de Universiteit van Namen, waarschuwt dat je nooit je wonden moet laten likken door een hond. ‘Zijn speeksel is gevaarlijk’, zegt hij in ‘Het Nieuwsblad‘. 

| Kirsten Zijderveld

Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet nadat hun hond hun wonden likte. Soms is dat zelfs dodelijk.

Lik van hond

Cornelis doet onderzoek naar het gevaar van hondenspeeksel voor de volksgezondheid. Momenteel is hij bezig met de vraag van de Europese Unie welke hondenrassen met hun speeksel mensen kunnen besmetten. “Het antwoord is simpel: we kunnen op dit moment geen enkel hondenras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden over besmetting door speeksel”, zegt hij.

Gevaarlijke bacterie

In hondenspeeksel zit een bacterie die niet gevaarlijk is voor honden, maar wel dodelijk is voor mensen. Hij noemt de bacterie “heel vreemd”, omdat deze soms niets doet, maar soms ook wel, en dus leidt tot 24.000 besmettingen per jaar. Waarom net déze mensen besmet raakten, weet de hoogleraar niet. “Alleen mensen bij wie de milt is weggenomen, lopen veel meer gevaar op besmetting.”

Lees ook
Mopshonden en Perzische katten: mooi en schattig, maar niet gezond

‘Neem geen risico’

Cornelis benadrukt dat niet ieder contact besmettelijk is en dat niet iedereen doodgaat, maar wil toch waarschuwen. “Neem geen risico. Dus: als je een wond hebt, raak je beter geen hond aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid is gevaarlijk, want daar likt de hond geregeld aan.”

NIEUWS | DIEREN | GEZOND | LIJF & LEDEN

Bron: Het Nieuwsblad | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer dieren

Lees dit ook even

Please update your browser