Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dieren

Politie grijpt in na hoogoplopende emoties bij afschieten van hert in Oostvaardersplassen

Politie grijpt in na hoogoplopende emoties bij afschieten van hert in Oostvaardersplassen

Gisteren is in de Oostvaardersplassen een verzwakt edelhert voor de ogen van actievoerders afgeschoten. De emoties liepen daarbij zo hoog op, dat de politie ingreep.

| Raounak Khaddari

Drie mensen die bij het incident aanwezig waren zijn bekeurd.

Lees ook
Britt Dekker regelt 3000 hooibalen voor dieren in Oostvaardersplassen

Flinke ophef

Er is al enige tijd een flinke discussie gaande over het wel of niet bijvoeren van dieren in de Oostvaardersplassen. Dierenliefhebbers willen de grazers tijdens deze koude dagen van extra eten voorzien, maar Staatsbosbeheer vindt dat onverstandig. Gisteren bereikte de discussie een hoogtepunt toen er een edelhert werd afgeschoten.

Waarschuwing

De boswachters hadden de actievoerders die zich hadden verzameld bij het natuurgebied om de dieren bij te voeren van tevoren gewaarschuwd, vertelt de woordvoerder van Staatsbosbeheer. Als het verzwakte hert in de middag niet op eigen benen zou staan, dan zou het worden afgeschoten. Daarop besloten enkele actievoerders het gebied te verlaten, maar niet iedereen.

Op beeld

Toen het edelhertje ’s middags nog steeds niet was opgestaan, werd het afgeschoten. Volgens Staatsbosbeheer was één schot genoeg, maar de actievoerders beweerden dat er drie schoten nodig waren om het dier uit zijn lijden te verlossen. In de (schokkende) video onderin is te horen en te zien dat de emoties erg hoog opliepen en dat de boswachter werd uitgescholden.

Lees ook
Staatsbosbeheer blijft hongerige dieren bijvoeren: ‘Nu kunnen we niet meer stoppen’

Baldadigheid

Maar het bleef niet bij schelden alleen. Er zijn bekeuringen uitgedeeld wegens baldadigheid, voor over het hek klimmen en één iemand werd bekeurd omdat die zich niet kon legitimeren. Ook werd er tegen de auto van een boswachter geschopt. “Zo heftig als nu hebben we het nog nooit meegemaakt”, laat de woordvoerder van het natuurgebied weten.

Juridische gevolgen

Maächa Vrolijk van de actiegroep KALF noemde het afschieten van het hert een provocatie en zei dat dit niet volgens de regels gebeurde: “Het is niet toegestaan om een hert af te schieten in aanwezigheid van omstanders. Bovendien had er een dierenarts bij moeten zijn”. De actiegroep gaat onderzoeken of ze dit incident juridisch kunnen aanvechten. In de tussentijd worden de grazers wél bijgevoerd. Dat is besloten na de eerdere protesten van dierenliefhebbers.

Let op: onderstaande video bevat schokkende beelden van het incident.

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer dieren

Lees dit ook even

Please update your browser