Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dieren

Duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten

Duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten

De Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland hebben Staatsbosbeheer vandaag de opdracht gegeven om zeker duizend edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten.

| Verena Verhoeven

Er mogen 490 herten in leven blijven.

Overschot

In juli werd al besloten dat het grote aantal grazers moest worden verminderd, en nu is bepaald hoe en wanneer dat gaat gebeuren. Het afschot van de edelherten begint eind oktober, als de bronstperiode van de dieren voorbij is.

Konikpaarden

Om overschot aan konikpaarden op te lossen, wordt een deel van de dieren naar een andere plek in Europa gebracht, zo laten de GS weten. Komende winter worden de paarden in een nog te bouwen vangkraal ondergebracht en wanneer dat nodig is bijgevoerd. In het voorjaar verhuizen de dieren. Met de Heckrunderen in het natuurgebied wordt niks gedaan.

Onrust

Dit is besloten nadat begin april bekend werd dat bijna drieduizend grote grazers, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. Het voorval leidde een tijd lang tot maatschappelijke onrust. Zo vonden dierenliefhebbers dat de grote grazers bij moesten worden gevoerd, terwijl de gemeente en Staatsbosbeheer dit afraadden om de natuur zijn gang te laten gaan.

Lees ook
Dierenorganisaties: ‘Geef grazers Oostvaardersplassen meer ruimte’

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer dieren

Lees dit ook even

Please update your browser