nieuws

Dieptrieste opmerkingen op selfie van Oranje-spelers

Dieptrieste opmerkingen op selfie van Oranje-spelers

Leroy Fer, een speler van het Nederlands elftal, deelde gisteren een selfie met zijn collega’s Gregory van der Wiel, Kenneth Vermeer, Karim Rekik en Memphis Depay. De populaire voetbalsite Voetbalzone nam deze foto over op Facebook en een storm van racistische reacties volgde.

| Bo Wijnakker

Er werden veel volstrekt onaanvaardbare opmerkingen gemaakt. Wij schamen ons diep…

Koppeling met Zwarte Pieten
Zo werd er gezegd: Bijna 5 december en dan komen ze overal tevoorschijn, Club van Sinterklaas?, Moeten jullie niet in Gouda zijn? en Waar is de man met de mijter?

Schrijver Robert Vuijsje liet op Twitter zien hoe triest het was gesteld met de reacties.

Schermafbeelding 2014-11-16 om 09.38.57

En ook Hadewych Minis en Barbara Barend lieten hun stem horen.

Schermafbeelding 2014-11-16 om 09.39.48

Schermafbeelding 2014-11-16 om 09.41.00

Reacties beneden peil
Voetbalzone liet even later weten zich te distantieren van de dieptrieste opmerkingen. Hoewel de foto in de loop van de middag dik 8.000 likes had, waren de reacties zo beneden peil, dat we besloten hebben om de publicatie te verwijderen. Facebook moet leuk en positief zijn, zo vinden wij, zei hoofdredacteur Daniel Cabot Kerkdijk tegen RTL Nieuws.

Wat vindt de rest van het elftal ervan?
Opvallend is dat de rest van het Oranje-team nog niks van zich heeft laten horen. Is de nationale verdeeldheid tot in het nationaal elftal doorwoekerd? Misschien moet het elftal vanavond een signaal afgeven dat wat er gisteren gebeurde echt niet door de beugel kan? Laten we hopen dat ze voor elkaar opkomen. Erg makkelijk hebben ze het toch al niet. Het Nederlands elftal speelt vanavond een cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Het duel in de Amsterdam Arena tussen Nederland en Letland begint vanavond om 18.00 uur.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws | Foto: Twitter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Fantine JanssenFantine Janssen

Dit is een begrijpelijk gevolg op de onderdrukking van Nederlandse traditiesIk keur het niet goed maar ik vind dat de wensen van de Nederlanders zomaar ff opzij geschoven worden in het kader van de slavernij, belachelijk!Ze willen erkenning voor iets waar de huidige generatie niets mee te doen heeft en ipv zorgt het voor een omvangrijker uiteendrijven van verschillende culturen. Laten we gewoon liever naar de huidige slavernij onder kinderen en vrouwen anno 2014 kijken, veel belangrijker, oud zeer moet je anders oplossen, schrijf er dan met een gemeenschap een goed boek over, verkoop dat en doe de opbrengst in een stichting waarmee je waakzaahid en erkennng kunt warm houden dan WERK je tenminste voor je eigen ongenoegen recht te zetten, waarom moeT Nederland's leuke kinderfeest ervoor verknald worden.

Fantine JanssenFantine Janssen

helaas kun je hier type uitglijders niet verbeteren.

MensMens

Dit is gewoon een vervolg van de zwarte piet actie.Ik snap nu niet, dat niemand nu de link hard op durft te noemen op reactie van de zwarte piet actie van Quincy Gario. Bedankt Quincy Gario voor het nieuw leven in blazen van racisme in Nederland. KLOOTZAK Ik ben nog steeds voor oppakken van Quincy Gario wegens aanzetten tot haat van het Nederlandse volk, jegens gekleurde mensen.

MayelaMayela

Walgelijk, als baby zijnde ben ik geadopteerd net als mijn broer en zus. Ik kom uit een kleurrijk gezin en heb geleerd om niet in kleur te kijken. Helaas zijn deze incidenten die mij eraan helpen herinneren dat niet iedereen zo denkt. Het maakt niet uit als je zelf niet in kleur denkt, het is de buitenwereld die dat wek doet en je een kleur geeft.

Carice WijkstraCarice Wijkstra

Ik bewonder elk gekleurd voetbalspeler maar geef ook andere voetbal spelers de kans. Marokkaanse en Turkse voetbalspelers, Somalische, Sudanese of uit Iritrea. Waarom worden Surinaamse mannen zo voortgetrokken in het Nederlands elftal als zij niet Nederlands zijn of buitenlands zijn.

Mathilda CohenMathilda Cohen

Als Joodse vrouw zie ik liever Iritrese en Ethiopese mannen voor het voetbal van Oranje laten spelen, lekker donker &Joods en buitenlands. Ik bedoel Somalische &Iritriese mannen zijn er veel knapperder uit als Surinaamse mannen.

Marrianne FeenstraMarrianne Feenstra

Ik bedoel er niets speciaals aan selfie, het voetbal club van Somalie heeft net zo zulke knappe mannen als deze Surinaamse mannen voor Oranje. Somalische mannen klagen niet en vragen minder geld om voetbal te spelen

ZwartpietjeZwartpietje

Het zijn toch ook gewoon zwarte pieten? Kijk nou naar ze dat is toch niet het "nederlands"elftal dat is het allochtone elftal

AnjaAnja

En dan lekker anoniem spuien. Bah. Zielepoot!

catcat

Voor sommige mensen is dit niks nieuws hoor. Van kinds af aan krijgen veel donkere mensen (o.a. ikzelf , en ik ben half afrikaans/half nederlands dus niet heel donker gekleurd) al zulke dingen naar hun hoofd geslingerd dat ze zwarte piet zijn enz. Het enige verschil van toen en nu is dat het nu door o.a. de pietendiscussie steeds makkelijker word om openlijk zulke racistische "grappen"te maken.Helaas gebeurt het al jaren dat donkere mensen met zulke opmerkingen te maken krijgen.Heel Triest!

MargueriteMarguerite

Wat een ongelofelijke armoede.. En al dit domme volk mag ook nog stemmen..

Bobby ArubaBobby Aruba

I

AimeeAimee

Enorm triest dat er zulke mensen zijn. Nu wordt er juist weer iets discriminerends gemaaky van Zwarte Piet. Iets wat ik nooit zo heb gezien... beetje jammer dat mensen het nodig vinden zulke reacties te plaatsen. Niet erg leuk tegenover de spelers en lekker stigmatiserend voor dit moment. Ik schaam me diep voor deze discriminerenden medemensen. Bah

JeffreyJeffrey

het enige wat triest is, dat al deze propoganda ook nog gelooft word.Gewoon alles blijven geloven wat je leest, weggehaald ook meteen. Tuurlijk!!!

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser