Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Diana Matroos is het gelukt om in één avond een fenomeen te worden'

'Diana Matroos is het gelukt om in één avond een fenomeen te worden'

Journalist Gijs Groenteman (43) weet niet wat hij moet stemmen. Voor LINDAnieuws volgt hij hoe de lijsttrekkers om de kiezersgunst strijden. Aflevering 3 van ‘Gijs kijkt campagne’.

| Gijs Groenteman

De lijstrekkers moesten één voor één bij Matroos op het matje komen.

Lees ook
‘Weet Krol al dat zijn campagne mislukt is of moet iemand hem dat nog vertellen?’

Mijn god, wat heerste er een opgehitst sfeertje gisteren, toen Het Carré-debat begon op RTL4. Vorige keer, bij Het Rode Hoed-debat, waren de lijsttrekkertjes nog redelijk keurig aan het redetwisten over al die hete hangijzers, zoals het afschaffen van de eigen bijdrage in de zorg.

Nu, in Carré, vond RTL4 het zinnig om ze gewoon precies dezelfde stelling voor te leggen, dus moesten ze wéér zeggen wat ze vonden van die eigen bijdrage. In tegenstelling tot de Rode vlogen de verwijten in Carré heen en weer over de deskjes.

Ze vonden elkaar allemaal heel oneerlijk en harteloos en waren boos dat allerlei arme mensen met de zwaarste lasten werden opgezadeld.

Misschien kwam het doordat de top-aap (Mark Rutte) er deze keer bij was, en ze het daarom tijd vonden om te laten zien dat ze echt flinke jongens waren die goed van zich af konden bijten.

Ja, het dreigde oprecht ongezellig te worden daar in Carré, maar toen was Diana Matroos nog niet aan de beurt geweest.

Diana Matroos. Het is haar gelukt om in één avond een fenomeen te worden.

Zij moest de 1-op-1-gesprekjes met de lijsttrekkers doen en zelden heb ik iemand zo bloeddorstig op een politicus zien afgaan als Matroos op Asscher, de eerste die aan de beurt was.

Waar het Asscher-effect bleef, wilde ze weten, en wel nú. Hij stond toch maar op tien armzalige zeteltjes in de peilingen? Wat dacht hij daar eigenlijk aan te gaan doen? Zodra Asscher antwoord dreigde te gaan geven, begon ze hem weer blaffend toe te spreken.

Ik denk dat ze alleen tevreden was geweest als hij daar, op dat moment, zijn functie had opgegeven.

En zo moesten de lijsttrekkers een voor een bij Matroos op het matje komen. Gaandeweg klaarde het humeur van Diana wat op en vonden de lijsttrekkers een tactiek om haar te weerstaan (gewoon er doorheen praten).

Als er een lijsttrekker door Matroos gemangeld werd, zag je de andere op een rijtje naar het schouwspel kijken. Een beetje als een beduusde schoolklas die ziet hoe een stout kind met de zweep krijgt. Zoiets waar je besmuikt lacherig naar kijkt, maar ook oprecht geschokt.

En zo, kreeg ik het idee, werkte het Carré-debat uiteindelijk verbroederend. In het begin waren de lijsttrekkertjes nog allemaal boos op elkaar, aan het eind waren ze toch één geworden: met z’n allen tegen Diana Matroos.

Bekijk het Carré-debat van RTL4 hieronder:

Gijs Groenteman was verslaggever op Radio 1, deed redactie voor Paul de Leeuw, had een pannekoekencaravan met Marcel van Roosmalen en schreef boeken over Willem Ruis en Ischa Meijer. Tegenwoordig is hij columnist en interviewer. Bijvoorbeeld bij Het Paroolde VARA gids en JAN.

Gijs Groenteman

NIEUWS | COLUMNS | VERKIEZINGEN 2017 | GIJS KIJKT CAMPAGNE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Still uit RTL4

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser