Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Deze vrouw vindt haar wildplassen-boete seksisme en stapt naar de rechter

Deze vrouw vindt haar wildplassen-boete seksisme en stapt naar de rechter

Als je héél nodig moet, is het als vrouw al diepe ellende als je noodgedwongen moet wildplassen midden in de stad. Nóg erger wordt het als je daar ook nog een boete voor krijgt.

| Boris Lemereis

Geerte Piening (23) laat het er niet bij zitten, en vecht de boete aan bij de rechter, vertelt ze aan Vice.

Lees ook
Bahareh en Naomi roepen vrouwen op ook te gaan wildplassen

Hoge nood
Twee jaar geleden had Geerte zo’n hoge-nood-moment. Ze was midden in de nacht op het Leidseplein in Amsterdam en kon nergens een wc vinden. Ze besloot achter een betonnen blok te plassen, terwijl ze werd afgeschermd door twee vriendinnen.

Oneerlijk
Helaas zagen politiemensen haar door deze sluwe barrière heen, en kreeg Geerte een boete van 140 euro, plus administratiekosten. Betalen? Dat weigert Geerte. Ze vindt het oneerlijk dat er voor vrouwen nauwelijks publieke toiletten beschikbaar zijn, en voor mannen wel.

Kwijtgescholden
De rechtszaak dient op 18 september. Geerte verwacht eigenlijk niet dat ze een kans maakt. “Wildplassen is wildplassen, dus ik zat gewoon fout. Maar ik hoop wel dat mijn boete wordt kwijtgescholden, omdat ze iets zien in mijn argumentatie”, zegt ze tegen Vice.

Hurken en moeilijk doen
“Mannen zijn altijd in het voordeel wat dit betreft. Ze hoeven niet in de rij, hoeven geen 50 cent te betalen, gaan alsnog in de bosjes. En wij moeten hurken en moeilijk doen, dat valt ook veel meer op.” Voor de administratie zocht Geerte het even uit: “Er waren in 2015 36 krullen voor mannen in de stad, en vier ‘voor vrouwen’.”

Geen schijn van kans
Er is wel een beetje hoop, zegt Geerte. “Ik kreeg op een gegeven moment een brief van de Officier van Justitie, dat ze ermee bezig waren. Dat vond ik wel hoopgevend.” Een advocaat neemt ze niet. “Ik heb advies gevraagd aan vrienden met juridische kennis, en het grappige is dat alle mannen zeggen dat ik geen schijn van kans maak, maar de vrouwen vinden dat ik een goed punt heb.”

Lees ook
Actrice Sigrid ten Napel ‘ontdekt’ wildplassen

De rechtszaak dient over een ruime week. Lees het hele interview met Geerte bij Vice.

NIEUWS

Bron: Vice | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser