nieuws

Deze journalist nam fulltime vaderschapsverlof: 'Ik had het niet willen missen'

Deze journalist nam fulltime vaderschapsverlof: 'Ik had het niet willen missen'

Op het gebied van vaderschapsverlof loopt Nederland nogal achter. Vaak neemt de moeder de zorg voor jonge kinderen op zich. Hoe zit het met d(i)e emancipatie?

| Marloes van Wijnen

Wetenschapsjournalist Tonie Mudde deed mee aan een onderzoek naar het vaderschap en zorgde twee maanden fulltime voor zijn pasgeboren dochter Marie.

Lees ook
‘Eén op zeven mannen weigert vaderschapsverlof uit angst voor ontslag’

Geëmancipeerde man, toch?
De Volkskrant doet verslag van het experiment. Mudde: “Ik zag mezelf als een moderne, geëmancipeerde man die sowieso al aardig wat tijd met kinderen doorbrengt.” Maar daar leek snel verandering in te komen. Drie weken na de aftrap van het onderzoek is Mudde al een tikkeltje minder optimistisch: “Mijn trommelvliezen doen pijn van het gehuil, het flesje afgekolfde melk is nog steeds niet warm genoeg, ik moet boodschappen doen, koken, kleren wassen en twee kleuters ophalen van school, van wie de jongste brullend de bakfiets zal slopen als-ie niet direct naar huis mag omdat de oudste eerst naar een speelafspraakje wil. Ik verlang hevig naar kantoor.”

Terugblik
Maar terwijl het einde van het onderzoek in zicht komt, blijkt wat twee maanden vader-dochter qualitytime met een man kan doen. “Het einde van mijn verlof nadert, ik keer terug naar mijn vierdaagse werkweek. Iets waar ik me op verheug, want ik zou niet structureel meer thuis willen zorgen. Terwijl ik boodschappen doe met Marie in de draagzak op mijn buik, denk ik terug aan de afgelopen twee maanden. Hoe onwennig het voelde in het begin, toen ik als enige volwassene met vier kleuters op het veld achter ons huis knakworsttikkertje speelde, met een half oog op Marie die verderop in haar buggy toekeek. Toch had ik de afgelopen periode voor geen goud willen missen.”

Tonie Mudde (via Facebook):

55165_102066136526809_3153288_o

Benieuwd naar het hele onderzoek van de Volkskrant? Dat lees je hier.

NIEUWS

Bron: De Volkskrant | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser