nieuws

Deze drie vrouwen zijn bewust kinderloos: 'Ik werd

Deze drie vrouwen zijn bewust kinderloos: 'Ik werd "harteloos" genoemd'

LINDA. 151 staat in het teken van kinderloosheid. Waar sommige vrouwen dat als een verlies ervaren, kiezen andere vrouwen juist bewust voor een kinderloos bestaan.

| Tim van Erp

LINDAnieuws sprak met drie vrouwen voor wie dat geldt: Monique, Daphne en Lisa (foto boven v.l.n.r.).

Lees ook
Musicalster Brigitte Nijman (46) kreeg geen kinderen: ‘Het verdriet overvalt me nog steeds’

Bijna veertig: ‘Het kan nu nog’
“Ik roep al vanaf mijn vierde dat ik geen kinderen wil”, vertelt Daphne (39) uit Drachten. “En dat is nog steeds zo. Nu ik bijna veertig ben, zeggen mensen wel dat mijn biologische klok gaat tikken. ‘Het kan nu nog nét!’, roepen ze dan.” Maar nee, Daphne wil écht geen kinderen, net als Lisa (30) uit Zeist. “Ik heb niks met ze. Ik krijg geen rammelende eierstokken. Dat is altijd zo geweest.”

Tot in de late uurtjes
Dat geldt ook voor de 32-jarige Monique uit Driel. “Het is niet dat ik op een gegeven moment besloot: ik wil geen kinderen. Ik heb mezelf gewoon nooit achter een kinderwagen gezien. Ik woon nu alleen en ik heb mijn leven zo ingericht dat een kind daar gewoon niet in past.” Daphne herkent dat: “Ik vind het heel fijn om lekker op vakantie te kunnen gaan met mijn vriend en in het weekend tot in de late uurtjes weg te blijven. Met kinderen kan dat niet in de mate waarin wij dat doen.”

Egoïstisch?
Hoe Daphne dat zo zeker weet? “Ik zie het bij vrienden met kinderen. Die kunnen niet spontaan uit, dan moet er worden gepland en een oppas worden geregeld. En er moet rekening met school worden gehouden.” Egoïstisch is het misschien wel, zegt ze, maar: “Ik ben gewoon te gesteld op mijn eigen leven.”

‘Je bedenkt je nog wel’
Vrienden snappen dat Daphne en haar vriend geen kinderen willen, maar andere mensen reageren vaak minder begripvol. “‘Je bedenkt je nog wel’, ‘je weet niet wat je mist’. Of: ‘Denk eraan dat je later niemand hebt om voor je te zorgen.'” Maar dat werkt twee kanten op, legt Daphne uit: “Mijn moeder heeft alzheimer en woont nog op zichzelf. Als ik kinderen had gehad, had ik daar veel minder tijd voor gehad.”

Lees ook
Judith Osborn openhartig over kinderloosheid in ‘Gevaarlijkste Wegen’

Teleurgesteld
Monique merkt dat mensen vaak teleurgesteld reageren als ze vertelt geen kinderen te willen. “Ze geven me weleens het gevoel dat ik mijn taak op aarde niet vervul. Nou, ik hoop dat ik voor iets anders op de wereld ben gezet.” Bij Lisa zijn de reacties inmiddels wat minder heftig dan vroeger. “Toen ik begin twintig was, zeiden mensen: ‘Hoe kun je dat nou zeggen, je bent nog zo jong. Denk eens aan alle vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen.’ Dat is natuurlijk heel erg, maar ik ben niet verantwoordelijk voor die vrouwen.”

Harteloos
Lisa is ook wel eens ‘harteloos’ genoemd vanwege haar beslissing. “Ik was toen met stomheid geslagen”, vertelt ze. “Ik accepteer ook dat anderen vier kinderen willen: accepteer dan dat ik er geen wil.” Daphne beaamt dat: “Je kunt niet oordelen over het leven van iemands anders. Veel mensen vinden dat ik wat mis, maar wat je niet hebt gehad, kun je ook niet missen.”

Hekel aan kinderen?
Daphne heeft aan het begin van haar relatie duidelijk tegen haar vriend gezegd dat ze geen kinderen wilde. “Als hij die wel had gewild, was het daar gestopt.” Maar een hekel aan kinderen hebben alle drie de vrouwen niet. “Al kan ik weleens een boos gezicht trekken als ik ergens rustig wil zitten en er een hele crèche binnenloopt”, zegt Monique.

Weg met het taboe
Ze hebben alle drie nog iets overeenkomstig: ze vinden het belangrijk dat het taboe op bewuste kinderloosheid verdwijnt. “Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat vrouwen kinderen krijgen. Ik vind dat dat niet zo zou moeten zijn”, zegt Daphne. “Het is irritant om jezelf constant te moeten verdedigen”, vult Monique aan. “Als er wat meer aandacht voor vrouwen als wij is, wordt het misschien wat normaler.” Lisa voegt toe: “Je ziet nu vooral de andere kant in de media: mensen die geen kinderen kunnen krijgen en dat wel willen. Ik wil graag een ander geluid laten horen, en ik wil dat we elkaar daar niet voor veroordelen.”

LINDA. 151 ‘KINDERLOOS’ ligt nu in de winkel. Wil je ‘m bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.151 KINDERLOOS

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Annemarie van Haeren Van HaerenAnnemarie van Haeren Van Haeren

Het wordt inderdaad als vreemd gezien dat je geen kinderen wilt als vrouw. Alsof dat het enige doel is waar een vrouw voor is. Ik heb wel 100 redenen om ze niet te willen maar egoïstisch vind ik het niet. Wie geeft mij het recht een mens op de wereld te zetten en daarbij te willen dat het kindje op mij lijkt. Dat is veel egoïstischer. Als je wel een kinderwens hebt is het vreselijk wanneer je die niet in vervulling ziet gaan. Maar daarna blijkt dan vaak dat het geen kinderwens is,maar een reproduceer wens. Adopteren hoeft dan niet maar alleen een eigen kind telt. Dat vind ik harteloos.

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser