nieuws

Deskundige over foto Arie Boomsma: 'Hierdoor vestig je juíst de aandacht op het naakte'

Deskundige over foto Arie Boomsma: 'Hierdoor vestig je juíst de aandacht op het naakte'

Vanmorgen schreven we over de ophef die een vakantiefoto van Arie Boomsma veroorzaakte. De tepels van zijn dochter Bobby Jo waren verbloemd.

| Kirsten Zijderveld

“Als je al twijfelt of het goed is om je kind naakt online te zetten, waarom kun je er dan niet voor kiezen om de foto niet te plaatsen?” zegt Justine Pardoen (57) van Bureau Jeugd en Media tegen LINDAnieuws.

Lees ook
Gedoe op social media om vakantiefoto dochter Arie Boomsma

Even ter opfrissing: Arie Boomsma plaatste onderstaande foto.

vakantie...

A post shared by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on

‘Peuterlichaampjes’
Die foto zorgde voor discussie: ‘Door die bloemen geeft deze foto de boodschap dat Dhr. Boomsma denkt dat peuterlichaampjes iets seksueels kunnen zijn en dus bedekt moeten worden’ zo reageerde iemand. Een ander schreef: ‘Dat is kwalijk, vooral omdat ik het niet van hem had verwacht.’

‘Haar kleine lijfje beschermen’
Moeder Romy reageerde ook en schreef dat de tepels van hun dochter bewust bedekt zijn. ‘Niet omdat we anti-tepels zijn. Wel omdat dit voor ons voelt als het beschermen van haar kleine lijfje voor ogen die er op een verkeerde manier naar zouden kunnen kijken.’

de keerzijde van internet en social media vind ik dat mensen de behoefte voelen hun negativiteit ongevraagd naar buiten te gooien. de anonimiteit maakt dat ze 'durven' want ik kan me niet voorstellen dat ze dit ook zouden doen als ze voor je staan. dat zou ik pas echt verfrissend en eerlijk vinden. zo ontstond vandaag onder een foto op de instagram van mijn man een discussie over onze keuze de tepeltjes van onze peuter te bedekken op social media. niet omdat we anti-tepels zijn, integendeel. wel omdat dit voor ons voelt als het beschermen van haar kleine lijfje voor ogen die er op een verkeerde manier naar zouden kunnen kijken. want ook dat is de keerzijde, internet is anoniem en instagram bestaat uit rechtenvrije foto's waar iedereen mee zou kunnen en mogen doen wat ze willen. dit betekent niet dat ik het er niet mee eens ben als mensen dit wél delen. niets mooier en onschuldig dan het comfortabel bloot zijn van kinderen. en dat is het hele punt, waarom dat oordelen over hoe anderen iets doen. wat ik er lastig aan vind is dat je ergens het gevoel hebt je te moeten verantwoorden, te vermelden waarom je bepaalde keuzes maakt en dat het in dit geval niets te maken heeft met seksualisering van de vrouwenborst in de huidige maatschappij, maar alles te maken heeft met hoe om te gaan met internet en onze kinderen. en dat dit zoeken is, niet alleen voor ouders maar voor iedereen. wat deel je wel, of juist niet. instagram is een weerspiegeling van momentopnames uit een leven, niet van het leven zelf. waar kan je dan eigenlijk over oordelen? en waarom vooral, waarom die negativiteit als het nergens voor nodig is, je die personen niet kent behalve op basis van flarden en foto's.

A post shared by Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) on

‘Aandacht op het naakte’
Justine Pardoen houdt zich al jaren bezig met mediaopvoeding en internetgedrag. Zij vindt de keuze die Arie en zijn vrouw gemaakt hebben, om de foto op deze manier te plaatsen, interessant. “Ze zijn zich ervan bewust dat ze hun kind naakt laten zien en dachten: we bedekken het met een leuk bloemetje. Maar daardoor vestig je juíst de aandacht op het naakte. Als je al twijfelt of het goed is om je kind naakt online te zetten, waarom kun je er dan niet voor kiezen om de foto niet te plaatsen?”

Consequenties voor kinderleven
Pardoen had een andere keuze gemaakt als ouder, en zeker als BN’er. “Arie Boomsma heeft ruime media-ervaring en hoort mediawijs te zijn, maar hij geeft geen goed voorbeeld. We moeten beter nadenken over wat we willen laten zien aan de wereld, want je geeft letterlijk iets bloot. Zoiets heeft consequenties voor een kinderleven.”

Alle foto’s terugvinden
Volgens Pardoen zijn digitale sporen nooit meer uit te wissen. “We maken ons kwetsbaar door te denken dat we het zelf in de hand hebben, want dat is niet zo.” Ze legt uit dat, doordat de techniek zich zo snel ontwikkelt, je met het uploaden van één foto van iemand door gezichtsherkenning straks álle foto’s van die persoon kunt terugvinden die ooit op internet zijn geplaatst.

Nicolette van Dam
Een BN’er die het wél heel goed doet, is Nicolette van Dam, vindt Pardoen. “Zij kent de behoefte om mee te doen op social media, maar denkt er bewust over na. Ze laat zien dat je ook een gelukkig leven kunt showen zonder je kinderen herkenbaar te laten zien.”

Een recente foto van Nicolette van Dam op Instagram:

Account op slot
Wat we dan wel kunnen doen? “Nogmaals: goed bedenken wat je wilt laten zien en aan wie. Zet je Instagramaccount op slot of maak foto’s op Facebook alleen zichtbaar voor je vrienden.”

Lees ook
8 x jullie reacties op de bewerkte foto van de dochter van Arie Boomsma

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Joshua Rood/Instagram

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser