Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Drieduizend mensen lopen mee in demonstratie tegen 'racistische partijen'

Drieduizend mensen lopen mee in demonstratie tegen 'racistische partijen'

Zo’n drieduizend mensen hebben zich vandaag verzameld op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen racisme. Volgens de organisatie is het groeiende rechts-populisme zorgelijk.

| Raounak Khaddari

Op het Rokin, niet ver van de Dam af, had zich een handjevol tegendemonstranten verzameld.

Lees ook
Dove biedt (alweer) excuses aan voor racisme in douchegel-reclame

Verkiezingen

De organisatie, Comité 21 Maart, heeft de demonstratie georganiseerd om aandacht te vragen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens het comité proberen in steeds meer gemeenten rechts-populistische partijen een machtspositie te verwerven. Dat is volgens hen een gevaarlijke ontwikkeling die gestopt moet worden. Met de demonstratie strijdt het comité samen met drieduizend anderen vóór economische en sociale rechtvaardigheid, en tegen discriminatie en racisme.

Voorwaarden

De Gemeente Amsterdam had wel enkele voorwaarden gesteld voor de demonstratie mocht doorgaan. Zo was er een verbod op slag- en steekwapens en op dingen die als wapen zouden kunnen dienen. Dit omdat er ook een tegendemonstratie was aangekondigd. Forum voor Democratie (FVD) besloot met een boot rond te varen in de Amsterdamse grachten. ‘Waar haat, intolerantie en geweldsdreiging door de straten marcheren, komt FVD op voor verbinding, verdraagzaamheid en democratie’, twitterde voorman Thierry Baudet.

Twee kanten

Hoewel de dag redelijk rustig verliep, had de politie wel werk aan de demonstratie. Er werden in totaal vijf mensen gearresteerd, meldt de politie. Eén duo omdat het de demonstratie had verstoord, één persoon wegens mishandeling en twee anderen omdat zij zich mengden in die arrestatie. De organisatie zelf zegt terug te kijken op een geslaagde dag. “Het was een geweldige demonstratie”, laat de woordvoerder van Comité 21 Maart weten. “Heel veel verschillende groepen liepen mee”.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser