Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Dé puberpedagoog van Nederland: 'Vuurwerk is goed voor de opvoeding'

Dé puberpedagoog van Nederland: 'Vuurwerk is goed voor de opvoeding'

Eind december is voor veel ouders een spannende, zo niet zenuwslopende periode. Want kinderen en vuurwerk, da’s toch een vreselijk slechte combinatie? Opvoedexpert Marina van der Wal vindt van niet.

| Justine Wouterson

In een interview met het AD zegt zij het knalspektakel rond oud en nieuw juist als dé gelegenheid te zien om opgroeiende kinderen om te leren gaan met risico’s, gevaar en kicks.

Lees ook
OM waarschuwt: ‘Vuurwerk gooien naar hulpverleners geldt als poging tot doodslag’

Handle with care
In de krant geeft Van der Wal ouders tips over hoe ze het beste met hun vuurwerkliefhebbende kroost om kunnen gaan. Volgens haar moet je regels en grenzen stellen aan vuurwerkgebruik, maar het ook zien voor wat het is: leuk. “Omarm het plezier dat je kind aan vuurwerk afsteken beleeft. Maak er geen verboden vrucht van, want dan gebeurt er van alles stiekem.” Maar niet alles is geoorloofd. Van der Wal wil ouders op het hart drukken illegaal vuurwerk ten strengste te verbieden. Haalt je kind wel verboden knallers in huis? Dan moet je daar meteen korte metten mee maken.

Tegengesteld effect
Van der Wal hamert er ook op dat ouders (maar voornamelijk moeders) te snel en te vaak “kijk uit” roepen. Volgens de opvoedexpert is dat allesbehalve verstandig en vraag je daarmee juist om ongelukken. “Je straalt er uiteindelijk mee uit dat je geen vertrouwen in je kind hebt.” In plaats daarvan raadt zij aan om kinderen van tevoren te vragen hoe ze denken het te gaan aanpakken. “Dat geeft hen de kans om even te ‘droog oefenen’ en stelt jou gerust”, aldus Van der Wal.

Lees hier het hele artikel met álle tips van Marina van der Wal.

NIEUWS | FEESTDAGEN | MEEPRATEN

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser