nieuws

Jouw data gelekt naar Cambridge Analytica? Facebook laat het vandaag weten

Jouw data gelekt naar Cambridge Analytica? Facebook laat het vandaag weten

87 miljoen Facebookgebruikers krijgen vandaag een bericht op hun tijdlijn met de mededeling dat hun gegevens zijn gelekt naar Cambridge Analytica. Onder hen zijn zo’n 90.000 gebruikers Nederlands.

| Verena Verhoeven

Ook gebruikers waarvan geen data is gelekt, krijgen vandaag bericht.

Lees ook
Waarom Facebook onder vuur ligt en zelfs een Whatsapp-oprichter #DeleteFacebook tweet

Lek

Het bedrijf Cambridge Analytica – dat data inzet voor marketingcampagnes – wordt ervan beschuldigd via Facebook de persoonlijke gegevens van ongeveer 87 miljoen Facebookleden te hebben gebruikt. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ging al flink door het stof voor dit grote datalek en probeert nu te redden wat er te redden valt door zo transparant mogelijk te zijn.

Vooral Amerikanen

Het grootste deel van de gebruikers die vandaag slecht nieuws krijgen, komt uit de Verenigde Staten: ruim zeventig miljoen. In het Verenigd Koninkrijk, de Filipijnen en Indonesië wonen per land ook een miljoen mensen die het slachtoffer zijn van het lek.

Lees ook
Wat Facebook allemaal over je weet en hoe je de schade kunt beperken

Iedereen krijgt een link

Facebookgebruikers die niet getroffen zijn, ontvangen vandaag ook een link. Hierin kunnen zij zien welke informatie ze (ongemerkt) met welke apps delen en kan die toestemming op een makkelijke manier geannuleerd worden. Vandaag sowieso even je Facebook checken dus.

NIEUWS

Bron: The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser