nieuws

Daniël (34) kreeg revolutionaire MS-behandeling in Zweden: 'Hij kan nu weer schrijven'

Daniël (34) kreeg revolutionaire MS-behandeling in Zweden: 'Hij kan nu weer schrijven'

Daniël (34) lijdt aan MS. Zijn vrienden kwamen in actie en zamelden 100.000 euro in voor een revolutionaire behandeling in Zweden. Die is inmiddels met succes afgerond.

| Teuntje Verbaandert

In september sprak LINDAnieuws al met Daniëls vrouw Shireen (35); vandaag bellen we met haar voor een update.

Lees ook
Shireens man Daniël (34) lijdt aan MS: ‘Ik zie hem wegkwijnen’

Stoere man
Vier jaar geleden kreeg Daniël moeite met lopen en verwees zijn fysiotherapeut hem door naar het ziekenhuis. Al snel werd MS geconstateerd. Dat kwam hard aan: “Ik was net twee maanden geleden bevallen en Daniël was zo jong, zo actief,” vertelde Shireen vijf maanden geleden aan LINDAnieuws. “Hij was aan het trainen om bij het arrestatieteam te beginnen en daarom ook bezig met vechtsporten. Echt een stoere man dus. Nu is daar weinig van over.”

Niet in Nederland
Shireen en Daniël wilden graag stamceltherapie in Zweden proberen. Er was alleen een probleem: deze behandeling wordt niet door Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. Voor vrienden van het stel was dit een reden een crowdfundingsactie op te zetten. “En met succes,” vertelt Shireen vandaag aan LINDAnieuws, namens haar man die nu thuis aan het herstellen is. “Voor de behandeling hadden we 100.000 euro nodig. In nog geen veertig dagen hadden we het hele bedrag al bij elkaar en konden we naar Zweden.”

daniel1
Daniel herstelde in het Zweedse ziekenhuis

Geschikt
Na de eerste medische tests in november kreeg het stel goed nieuws: Daniëls vorm van MS bleek geschikt voor de behandeling. Hij kon meteen beginnen aan de therapie, met chemotherapie en medicatie. “Voor stamceltherapie moeten eerst zoveel mogelijk stamcellen worden aangemaakt, die hierna ‘geoogst’ moeten worden.” Even later worden de schone, ‘MS-vrije’ stamcellen weer op de juiste plek teruggeplaatst. “Ze noemen dit de ook wel de rebirth.”

Honderd kaartjes
Na zijn ‘wedergeboorte’ moest Daniël nog vier weken in Zweden blijven. “Zo lief: Hij kreeg zo’n honderd beterschapskaartjes, ook van vreemden.” Ook Shireen probeerde haar man zoveel mogelijk te steunen. “Ik reisde vaak op en neer. Gelukkig mocht ik veel vanuit huis werken, waardoor ik zo veel mogelijk bij de kinderen kon zijn (twee dochters, van vier en zes jaar).”

Boodschappenlijstje
Inmiddels is Daniël alweer drie weken in Nederland en zijn de eerste verbeteringen te zien. “Vóór de behandeling kon hij zijn rechtervoet niet goed optillen, waardoor hij geen balans had. Inmiddels heeft hij meer gevoel in zijn voet en kan hij dus ook weer beter lopen,” vertelt Shireen. Ook zijn fijne motoriek in zijn handen is nu beter: hij kan weer schrijven. “Het zijn maar kleine dingen, maar het heeft zo veel invloed. Hij kan nu bijvoorbeeld weer een boodschappenlijstje schrijven.”

daniel2
Blijdschap bij terugkeer in Nederland

Kinderen
Het stel vertelde hun dochters dat Daniël aan een gebroken been werd geopereerd, om ze niet ongerust te maken: “Het zijn maar kleine mensjes. Ik wil ze nog niet blootstellen aan hoe slecht de wereld kan zijn.” Ook zij merken dat hun vader weer meer de oude wordt. “Onze dochter vroeg: ‘Papa loopt wel al goed hè, mama?'” Shireen is dan ook erg positief over de toekomst: “De artsen durven geen uitspraken te doen over het verdere verloop van het herstel, maar dit is pas het resultaat na drie weken; het kan alleen maar beter worden.”

Toekomst
Volgens Shireen is Daniël erg dankbaar voor de hulp. Zijn volgende doel is ook anderen te helpen. Hij hoopt dat de goede resultaten een reden zijn om de behandeling van MS ook naar Nederland te halen. “De therapie wordt op dit moment in ons land nog niet aangeboden aan MS-patiënten, maar hij wil als ervaringsdeskundige laten zien dat het écht werkt.”

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU? | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Shireen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser