Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Dag pil, dag spiraal: manticonceptie (voor mannen dus) komt dichterbij

Dag pil, dag spiraal: manticonceptie (voor mannen dus) komt dichterbij

Anticonceptie voor mannen leek ver weg, maar komt steeds dichterbij. In Amerika creëren ze momenteel een gel die voor een ‘tijdelijke sterilisatie’ zorgt.

| Gaby Boterkooper

Klinkt eng, maar dat valt best mee.

Lees ook
Anticonceptiegel voor mannen: het einde van de pil?

Maar hoe werkt het dan?
De hele procedure wordt gedaan met Vasalgel. Dit is een polymeergel die in de zaadleider wordt ingespoten. Daar vormt de gel een kleine filter die geen spermacellen doorlaat, maar wel andere moleculen, zodat er geen gekke opstoppingen kunnen ontstaan.

Terug te draaien
In principe werkt het hetzelfde als een sterilisatie, maar de potentiële magie van de Vasalgel is dat het makkelijk terug te draaien is. Er hoeft alleen maar een ‘baking soda’-oplossing ingespoten te worden om de blokkade op te heffen.

Onderzoek
Eerder onderzoek op konijnen heeft uitgewezen dat de gel veilig en effectief is. En nadat de blokkade was opgeheven, zwommen de spermacellen nog net zo snel als voor de procedure. Het zou tot een jaar lang de spermacellen tegenhouden.

Begin is er
Helaas moet deze vorm van anticonceptie nog goed onderzocht worden. Het zal dus nog even duren voordat we onze pillen en spiraaltjes kunnen weggooien, maar het begin is er.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: Mashable | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser