nieuws

Daar zit (te) weinig beweging in: sportklimaat in Nederland is 'zorgwekkend'

Daar zit (te) weinig beweging in: sportklimaat in Nederland is 'zorgwekkend'

Nederland dreigt van de lijst met topsportlanden te verdwijnen. Oorzaak? Het verslechterende sportklimaat in ons land.

| Merel Boudrie

Dus laten we dat met z’n allen heel rap zien te voorkomen.

Lees ook
Dit worden de hipste sportschoenen van het seizoen

Ontwikkelingen
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau en het RIVM is verandering van het sportbeleid van groot belang. In de publicatie Sport Toekomstverkenning, die vandaag uitkomt, worden verschillende zorgelijke ontwikkelingen vastgesteld. Zo bewegen we niet genoeg en ook intensief sporten schiet er vaak bij in. Met voetbal gaat het al een tijdje minder, maar ook het halen van gouden medailles op (bijvoorbeeld) de Olympische Spelen zal flink afnemen als er niet wordt ingegrepen.

Verenigingen
Verschillende oorzaken worden gegeven. Zo zijn sportverenigingen onder druk komen te staan door minder leden en vrijwilligers, en wordt doorstroming naar de top nog te vaak verhinderd. Ook geld speelt een rol: gemeenten moeten volop bezuinigen en sponsoren nemen af. Tot slot wordt er, ten opzichte van het buitenland, weinig geïnvesteerd in topsport. “Nederland wordt mogelijk voorbijgestreefd op ranglijsten en medailleladders”, en dat moeten we niet willen.

Toekomst
Niet alle oorzaken zijn aan te pakken, want ook vergrijzing speelt een rol bij het zorgwekkende sportklimaat. Daardoor zijn er veel minder potentiële toptalenten, waar nog bij komt dat de jeugd liever achter de computer zit, dan dat die achter een bal aan rent.

Oplossingen
Maar hoe kunnen de andere problemen worden aangepakt? De onderzoekers schetsen meerdere oplossingen. Ten eerste is een financiële en organisatorische oppepper nodig voor de sportverenigingen, daarnaast moeten gewone mensen (desnoods financieel gedwongen) meer gaan bewegen en sporten en bovendien dient talent vrij baan te krijgen.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser