nieuws

Filter op YouTube nog niet aangepast: LHBT-YouTubers verdwijnen van platform

Filter op YouTube nog niet aangepast: LHBT-YouTubers verdwijnen van platform

YouTube zou hun zoekfilter aanpassen en LHBT-content niet meer in een ‘speciale omgeving’ plaatsen. Fijn, maar nieuwssite ‘Logo’ stelt dat steeds meer LHBT-YouTubers het platform alsnog verlaten.

| Pim Prins

Waarschijnlijk is iemand bij YouTube vergeten om de filters écht uit te schakelen.

Lees ook:
YouTuber Rutger Vink: ‘Het leven is te kort om in de kast te zitten’

Niet opgelost
Om in een beschermde omgeving gebruik te maken van het platform moeten gebruikers zelf de filter activeren. Probleem met de filter was: ook gepaste LHBTQI- content werd gecensureerd. YouTube beloofde deze filters te verwijderen, maar dit is nog niet opgelost. Hierdoor zijn veel YouTubers hun sponsoren kwijtgeraakt. Dát stuit Amerikaanse LHBT-YouTubers tegen de borst.

LHBTI-YouTubers
Even voor de duidelijkheid: de YouTubers hoeven niet weg, maar verlaten zelf het platform omdat ze flink wat cash mislopen. Dat geldt bijvoorbeeld voor YouTuber Davey Wavey met 1.5 miljoen volgers. Op zijn kanaal bespreekt hij onderwerpen als sex en homoseksualiteit. Tijdens zijn hoogtepunt verdiende hij $30.000 per maand. Na de contentfilter bleef daar per maand nog een luttele $200 van over. Dit is één voorbeeld van de vele LHBT-YouTubers die nu op zoek gaan naar andere platformen.

Davey Wavey youTube

Davey Wavey (links) in een van zijn vele YouTube filmpjes.

Grootste probleem
Volgens Logo vinden de LHBT-YouTubers het mislopen van geld niet eens het grootste probleem. Dat ze door minder inkomsten minder LHBT-content kunnen maken, dát is volgens hen wel een issue. “Juist die, soms wat onzekere, LHBT-gemeenschap heeft veel aan de content die wordt geplaatst. Door de restrictie krijgen zij geen kans om bij mogelijk levensreddende content te komen”, zegt YouTuber Aguiar.

Nederlandse YouTubers
Voor alsnog is het niet duidelijk of Nederlandse LHBT-YouTubers eenzelfde beslissing gaan maken. Wél bleek een aantal weken geleden dat ook zij last hebben van de filter.

De nieuwe L’HOMO. ligt nu in de winkel én kan gelezen worden op Blendle. Bestellen? Dat kan hier. Wil je daarnaast op de hoogte worden gehouden van het laatste gaynieuws én hete mannen voorgeschoteld krijgen? Meld je dan aan voor L’HOMO.-WhatsApp.

NIEUWS | L'HOMO. | BUITENLAND

Bron: Logo | Foto: Logo

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser