nieuws

Voormalig FBI-baas Comey getuigt: 'Rusland heeft zich bemoeid met verkiezingen'

Voormalig FBI-baas Comey getuigt: 'Rusland heeft zich bemoeid met verkiezingen'

Voormalig FBI-directeur James Comey getuigt vandaag voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse senaat. Hij werd vorige maand ontslagen door Donald Trump.

| Robin Nanninga

Tijdens de hoorzitting geeft Comey tekst en uitleg over zijn persoonlijke contacten met president Trump.

Lees ook
Volgens voormalig FBI-directeur Comey vroeg Trump hem om ‘loyaliteit’

Geen twijfel over inmenging Rusland
Comey twijfelt er niet aan dat de Russen zich hebben bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze deden dat volgens de voormalige FBI-baas “doelgericht” en met “overweldigende technische middelen”. Daarnaast zou president Donald Trump hem niet rechtstreeks hebben gevraagd om het Ruslandonderzoek stop te zetten.

Samenwerking?
Comey wil niet in een openbare zitting zeggen of hij denkt dat Trump zelf samenwerkte met de Russen. Hij benadrukte daarmee niet te willen impliceren dat de president in de fout is gegaan. “Ik wil niet suggereren dat er iets illegaals heeft plaatsgevonden.”

Getuigenis van zeven pagina’s
De commissie gaf gisteren alvast de zeven pagina’s tellende verklaring vrij die Comey vandaag aflegt. Comey blijkt onder meer te hebben onthuld dat Trump hem vroeg om “loyaliteit”. Ook zou hij de FBI-baas hebben gevraagd af te zien van een onderzoek naar de voormalige nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn, die nog voordat Trump president was over de Amerikaanse sancties tegen Moskou zou hebben gesproken met de Russische ambassadeur in de VS.

Emotioneel
Comey spreekt emotioneel over zijn ontslag als baas van de federale recherche. Dat hij moest stoppen omdat het een “puinhoop” was bij de dienst, noemde hij een “leugen”. Volgens Trump moest Comey vertrekken omdat hij zijn werk niet goed deed. Zijn medewerkers zouden het vertrouwen in hem kwijt zijn geraakt. Van deze beschuldiging klopt niets, benadrukt hij.

Loslaten
Trump zou de “hoop” hebben uitgesproken dat Comey het onderzoek naar Flynn “los kon laten”. Comey reageerde later met “ja” toen hij de vraag kreeg of hij dat zag als een bevel om het onderzoek te staken. Voormalig topfunctionaris Flynn was in beeld gekomen bij de veiligheidsdiensten door zijn contacten met Russische functionarissen.

Geschokt
Bij de FBI werd volgens Comey geschokt gereageerd op die opmerkingen van Trump. “Ik was zo verbijsterd, ik hoorde het alleen maar aan”, antwoordde hij op de vraag waarom hij zelf niet meteen afwijzend gereageerd had.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser