nieuws

De treinchaos houdt niet op: ook in de ochtendspits nog geen treinen

Er geldt code rood voor heel Nederland. En dat merk je behoorlijk: als je de deur niet uit hoeft, blijf dan vooral binnen.

| Eline van der Haar

Lees hieronder de laatste updates.

Lees ook
Storm verwacht: KLM annuleert morgen 220 vluchten

22.00 Dit liveblog is gesloten
Lees hieronder terug wat de enorme storm vandaag heeft veroorzaakt.

20.58 Nog geen treinen in ochtendspits
De Nederlandse Spoorwegen gaan ervan uit dat morgen negen op de tien treinen weer rijden, maar in de ochtendspits zal dat nog niet het geval zijn. De NS probeert gestrande reizigers vanavond met bussen weg te krijgen, maar als dat niet lukt worden er veldbedden en opvang geregeld. Sinds 18.00 uur wordt er weer mondjesmaat gereden.

18.21 Treinen rijden ook vanavond niet
Ook vanavond wordt het treinverkeer gestaakt, twittert de NS. De rest van de avond rijden er slechts op een paar trajecten treinen.

17.12 NS: zoek alternatief vervoer
Het treinverkeer wordt weer minimaal opgestart, maar de NS adviseert om toch ander vervoer dan de trein te nemen.

17.08 ANWB: avondsspits weer ‘als vanouds’
Volgens de ANWB wordt de avondspits in de Randstad “als vanouds.” Op wegen rond de Veluwe, in het midden van het land, zijn nog wel problemen. Nu alle waarschuwingen voorbij zijn en code groen weer voor het land geldt, is Rijkswaterstaat volop bezig omgewaaide vrachtwagens en bomen te bergen.

16.02 Ergens gestrand? Ga carpoolen!
Sta je in één of ander gehucht vast met de trein en heb je een lift nodig? Zoek dan via Twitter op de hashtah #StormPoolen. Daar zoeken en bieden talloze mensen een lift (aan).

15.39 Vliegverkeer wordt langzaam hervat
Het vliegverkeer lag in de ochtend enige tijd zo goed als stil, maar sinds het middaguur werd het langzaamaan hervat. Volgens een woordvoerster kunnen inmiddels steeds meer vluchten vertrekken en landen vanaf de luchthaven. Naar verwachting is de situatie in de avond weer zoals die behoort te zijn.

15.10 Code rood voor hele land opgeheven
De wind is afgezwakt en daarom is nergens meer sprake van code rood. Die gold alleen nog in Gelderland en Overijssel. Ook code oranje in Groningen, Drenthe en Limburg is beëindigd. In heel Nederland geldt nu code geel.

14:34 uur: Openbaar vervoer Amsterdam start langzaam weer op
Dit gebeurt nadat de voertuigen enkele uren niet reden door de storm. Volgens een woordvoerster van vervoersbedrijf GVB zijn de bovenleidingen die waren gesneuveld door de wind op de cruciale plekken gerepareerd. Hier en daar moeten trams nog wel omrijden. Alle pontjes over het IJ varen ook weer en de bussen rijden allemaal, al hebben ze mogelijk wel vertraging. Het metroverkeer is nog wel ontregeld.

14:12 uur: Einde code rood Randstad
Het weeralarm is beëindigd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en in de IJsselmeergebieden. Code rood geldt alleen nog in Gelderland en Overijssel. Daarnaast geldt code oranje in Groningen, Drenthe en Limburg. De rest van het land heeft code geel.

13:27 uur: Storm in westen over hoogtepunt heen
Volgens het KNMI geldt code rood voor de provincies in het westen nog wel omdat de wind nog een behoorlijke kracht heeft.

13:19 uur: Dodental loopt op naar drie
In het Gelderse Vuren is een derde persoon overleden. Het gaat om een 66-jarige man, die overleed toen een plexiglasconstructie naar beneden kwam. Een man van 34 raakte zwaargewond. De politie is ter plaatse en de arbeidsinspectie doet onderzoek. Vermoedelijk heeft de harde wind ook bij dit ongeluk een rol gespeeld.

13:12 uur: Ook 9292 ligt plat
Door de stormproblemen op het spoor hebben zo veel mensen reisinformatie opgevraagd bij 9292, dat de site en de app uit de lucht gingen. De app is inmiddels weer bereikbaar. De site ligt nog plat en dat duurt nog tot 21.00 uur, aldus bestuursvoorzitter Stefan Hulman van moederbedrijf REISinformatiegroep.

13:00 uur: Twee doden in Enschede en Olst
Dat laat de politie weten. In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen. In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd.

12:38 uur: Dak waait van rij huizen in Rotterdam
Het dak van een complete rij portiekwoningen in Rotterdam is door de storm weggeblazen. Op een filmpje op sociale media is te zien hoe het platte dak als karton wordt losgerukt door de wind.

12:05 uur: Schiphol hervat vliegverkeer (maar treinverkeer nog plat)
Schiphol laat langzaam maar zeker weer vliegtuigen de lucht in gaan. Vanwege de storm was het korte tijd niet mogelijk voor vliegtuigen om te vertrekken en te landen. Het treinverkeer ligt daarentegen voorlopig nog op z’n gat.

12:00 uur: Hele land ligt plat
Geen treinen, geen vliegtuigen, geen trams, geen bussen, geen veerboten, afgesloten snelwegen, omgewaaide bomen, omgeblazen vrachtwagens en voor miljoenen euro’s schade. De zware storm zorgt voor veel overlast. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied geldt code rood. Daar kunnen windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen, en in sommige gevallen zelfs tot 140 kilometer per uur.

11:21 uur: Alle vluchten Schiphol geschrapt
Het vliegverkeer van en naar Schiphol is stilgelegd door de westerstorm. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren, liet een woordvoerder weten.

11:07 uur: Bijna orkaan bij IJmuiden en Hoek van Holland
Bij IJmuiden en Hoek van Holland is vandaag windkracht 11 gemeten. De wind had volgens het KNMI bij IJmuiden een snelheid van 104 kilometer per uur. Bij Hoek van Holland was dat bijna 110 kilometer per uur, met af en toe windstoten van 138 kilometer per uur. Bij windkracht 12 is een storm officieel een orkaan.

11:06 uur: Dixie glijdt over de straat

11:00 uur: Alle treinverkeer gestaakt

10:40 uur: Botsing tussen trein en… trampoline
Tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is een trein tegen een trampoline gebotst. Daardoor rijden er voorlopig geen treinen op het traject. Het is nog niet bekend hoe lang dat duurt.

10:35 uur: Steeds meer foto’s
Er worden op social media steeds meer foto’s gedeeld die de schade van de storm nu al goed laten zien.

storm

Foto: Sandra Dijkman Dulkes

10:22 uur: Dierentuinen dicht door storm
Dierentuinen houden de deuren gesloten vanwege de westerstorm die over het land raast. Zo blijven Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen de hele dag dicht en ook Artis in Amsterdam en GaiaZOO in Kerkrade zijn tijdelijk gesloten vanwege de harde wind.

10:15 uur: Kinderen gewond door ongeval met schoolbusje
Een schoolbusje in ’s Gravenmoer (Noord-Brabant) is tegen een boom gereden. Daardoor zijn enkele kinderen gewond geraakt. De politie zegt dat in het busje circa tien kinderen van tien tot vijftien jaar zaten. Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen van de kinderen zijn. Ook over de toedracht van het ongeval kon de politie niets zeggen.

9:42 uur: Rijkswaterstaat: ‘Ga niet de weg op’
Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden in de provincies waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven. De instantie roept mensen op als het mogelijk is hun reis uit te stellen. “En ga absoluut niet met aanhangers de weg op”, voegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat daaraan toe. Vrachtwagenchauffeurs zonder lading wordt opgeroepen hun voertuig aan de kant te zetten wanneer ze al op de weg zijn.

9:37 uur: Meer vluchten geannuleerd op Schiphol
Het aantal geannuleerde vluchten door de westerstorm op Schiphol is opgelopen tot 250. Reizigers moeten rekening houden met vertraging van twintig tot dertig minuten. KLM maakte eerder al bekend dat de er 220 Europese vluchten van en naar Schiphol waren geschrapt. Door de storm zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

9:21 uur: Code rood
Zoals voorspeld waait er op dit moment een flinke westerstorm over Nederland. De storm is zo hevig dat het KNMI de zwaarste waarschuwing afgeeft: code rood. Vanochtend vroeg werd al duidelijk dat zelfs een fietstocht al onmogelijk was (bron: Arnout Vos (http://bit.ly/2rl0tnd).

VIDEO'S | NIEUWS | LIVEBLOG

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser