Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Coco kreeg een kind op haar 48e: 'Het was mijn laatste poging'

Coco kreeg een kind op haar 48e: 'Het was mijn laatste poging'

In de nieuwste LINDA. 142 Alles moet maar kunnen worden vrouwen geïnterviewd die op hun vijftigste nog een baby kregen. Coco Matthijssen is 48, en net twee maanden moeder van zoon Elvis.

| Tim van Erp

Elvis kwam ter wereld dankzij een eiceldonatie. LINDAnieuws belde met Coco, die op Ibiza woont.

Toen je zwanger raakte, was je 47. Was je toen bewust bezig met moeder worden?
“Ja. Ik probeerde al tien jaar bezig zwanger te worden. Dat is meerdere malen in een miskraam geëindigd. Ik ben speciaal voor mijn bevruchting naar een kliniek in Barcelona gegaan. Daar kun je terecht tot je vijftigste – in Nederland is dat maximaal 43. Bovendien mag iemand in Nederland niet anoniem eicellen doneren, in Spanje móét dat juist. Elvis kan er dus nooit achter komen bij wie hij vandaan komt, maar ik ben zijn moeder, want ik heb hem tijdens mijn zwangerschap gedragen, gevoed en liefde gegeven.”

Heb je lang getwijfeld of je op jouw leeftijd een kind moest nemen?
“Ik werk als vruchtbaarheidscoach, dus ik weet alles over het onderwerp, en nee, ik twijfelde niet. Het was wél mijn laatste poging: als het nu niet zou lukken, dan zou ik opgeven. Dan zou ik ook echt te oud zijn geworden. Mijn maximumgrens was eigenlijk 45, maar die had ik dus al wat opgerekt.”

Waarom zou 49 wel echt te oud zijn geweest?
“Nou, voor mij persóónlijk zou het te oud zijn geweest. Nu is mijn kind volwassen als ik met pensioen ga, dat vind ik wel fijn. En je wordt er ook automatisch jonger van: met een baby word je weer actiever, je gaat gezonder leven. Ik, tenminste – ik ga nu niet meer hele nachten doorhalen en veel drinken.”

Coco Matthijssen

Hoe waren de reacties uit je omgeving?
“Heel positief. Natuurlijk heb ik ook wel de vraag gehad of ik dit nou wel moest doen, maar over het algemeen was iedereen ontzettend blij voor me. Mijn ouders vooral: ik heb een jongere broer die geen kinderen wil, dus ze hadden nooit gedacht dat ze nog opa en oma zouden worden.”

Was je tijdens je zwangerschap bang dat er iets mis zou gaan?
“Die angst zit er wel in vanwege mijn eerdere ervaringen, maar eigenlijk dacht ik nu wel: ‘Dít gaat hem worden’. Dat gevoel had ik heel sterk. En het ging ook echt goed: de zwangerschap verliep eigenlijk perfect. De bevalling was trouwens wel wat zwaarder, haha. Elvis wilde niet naar buiten komen.”

Waarom vind je het belangrijk jouw verhaal te delen?
“Ik wil niet per se pleiten voor zwanger worden op je vijftigste; het is mooi dat de mogelijkheid er is, maar ik wil juist dat iedereen nadenkt of hij of zij écht graag een kind wil. Ik merk bij mijn werk als vruchtbaarheidscoach dat mensen soms een kind willen omdat hun ouders dat graag willen of omdat ze hun relatie willen redden, maar je moet het echt zélf willen. En je moet er, zeker op latere leeftijd, ook bij stilstaan dat je het fysiek en mentaal moet aankunnen. Een kind krijgen op mijn leeftijd is níet abnormaal, maar het is wel zwaar. Maar zeker na zoveel jaren proberen, is er niks mooiers.”

Lees het artikel in LINDA. 142 die nu in de winkel ligt, of lees ‘m hier (€).

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ann-Marie van Malssen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

JeannetteJeannette

Mijn moeder kreeg mij op haar 46ste. Ik was de jongste van een groot gezin. Nooit heb ik erover nagedacht hoe oud ze was. Ze was een geweldige vrouw die geen onderscheid maakte in geslacht. We moesten allemaal studeren. Ook leerde ze de jongens en de meisjes koken, bakken, wassen maar ook de banden van de fiets plakken. Zelfstandigheid stond hoog in het vaandel ongeacht het geslacht!! Ik vind dat het aan de persoon ligt of je op die leefdtijd moeder zou kunnen worden. Er zijn namelijk ook moeders van in de 20 die wel 60 zouden kunnen zijn. Ik zeg....geniet. Veel geluk samen .

ValerieValerie

Mooi verhaal, maar waarom moet zij per se met haar blote doos op de foto?

Saskia Saskia

Ben het met Valerie eens,foto van een paar weken geleden waar een vader met zijn kind onder douche op stond (waar je ook niets zag)brak heel Nederland zijn nek over.....en dit moet weer als prachtig gezien worden.....Juul ,mooi plaatje inderdaad,voor thuis in haar plakboek ofzo.......

JuulJuul

Nou, kom op zeg, daar zie je bijna niets van hoor. Het is een prachtige intieme foto van moeder met kind. In musea hangen schilderijen met veel meer bloot en dan heet kunst met een grote K. (nee, niet van k*t :-) )

DominiqueDominique

Los van het verhaal dat het super is dat zij alsnog moeder is geworden. Dit verhaal heeft al in twee andere bladen gestaan toen zij nog zwanger was, zijn er zo weinig interessante mensen in Nederland dat ieder blad dezelfde mensen uitnodigt?

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser