Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Cast en crew werkten belangeloos mee aan 'Fataal', de film van Jesse (18)

Cast en crew werkten belangeloos mee aan 'Fataal', de film van Jesse (18)

Hoewel Jesse Bleekemolen (foto) pas achttien jaar oud is, draait zijn film deze herfst in de bios. ‘Fataal’ gaat over zinloos geweld, een onderwerp dat Jesse niet los kon laten. 

Lees ook: Deze films mag je niet missen op het Michiel van Erp-jubileum

Dwarslaesie
Fataal gaat over over Milan, een twintiger die samen met zijn vriendin Sophie een club opent. Wanneer hij ruzie krijgt met drie lastige clubgangers wordt hij in elkaar geslagen. Milan overleeft de aanval, maar houdt een dwarslaesie en angstaanvallen aan het incident over. Jesse: “Een paar jaar geleden heb ik een filmpje gemaakt voor de stichting Zinloos Geweld, maar daar was ik eigenlijk niet zo tevreden over. Daarom besloot ik twee jaar geleden om het onderwerp nog beter aan te pakken, en dat moest met een speelfilm.”

Slachtoffers en nabestaanden
Om zich te verdiepen in het onderwerp sprak Jesse met slachtofferhulp, ging hij naar rechtszaken en zocht hij slachtoffers en nabestaanden van zinloos geweld op, waaronder de moeder van Pierre Weymans. Pierre werd in december 2014 doodgestoken in Alphen aan den Rijn, toen hij probeerde tijdens het stappen een ruzie te sussen. Jesse: “Ik sprak haar drie weken nadat ze haar zoon had begraven. Ze wilde met niemand praten van de pers, behalve met mij. Het was heel heftig om tegenover een moeder te zitten die zichzelf zo kwijt was, en boos was op de hele wereld. Ik kon me daar wel goed in verplaatsen.”

Lees ook: Film met Hadewych Minis op shortlist Oscarnominaties

Stage
Jesse was bij de start van het maken van Fataal pas zestien jaar, maar bezat al de nodige ervaring door een stageperiode bij Eyeworks, het televisiebedrijf van Reinout Oerlemans. “Op mijn twaalfde moest ik een snuffelstage doen op de basisschool en ik wist al lang dat ik iets met film of televisie wilde doen. Ik ben gewoon naar Eyeworks gegaan en heb gevraagd of ik mee mocht lopen. Nu zou ik nooit meer zomaar naar binnenlopen, ik zou me rotschamen. Maar als kind denk je daar niet zo over na.”

Lobbyen
In de jaren dat Jesse zijn VMBO-diploma afrondde bleef hij werkzaam bij Eyeworks, en na een korte opleiding tot cameraman kon hij fulltime aan de speelfilm werken. “Ik had nog nooit een speelfilm geproduceerd of geregisseerd, dus dat was een hele uitdaging. Vooral het regelen van een professionele cast, crew en apparatuur was een grote klus.” Na lang lobbyen kreeg Jesse het voor elkaar dat de hele film gesponsord werd, en dat alle medewerkers zonder salaris meewerkten. “Dat zijn zo’n 450, 500 mensen, echt ontzettend veel. Ze werkten allemaal belangeloos mee.”

Bioscoop
Dat de film deze herfst in de zalen van Pathé vertoond zal worden, mag wel gezien worden als een kroon op Jesse’s werk – want zo makkelijk is het niet om als beginnend filmmaker je film in een bioscoop te krijgen. “Dat was ontzettend fijn om te horen. Als je zo lang aan een film werkt maar niet weet of ‘ie ooit ergens te zien zal zijn, gaat het project na een tijdje uitzichtloos voelen. Het was heel vet om aan alle professionals die hebben meegewerkt te vertellen dat de film in de bioscoop komt. Nu weten we tenminste dat we het écht ergens voor hebben gedaan.”

Vanaf 3 november is ‘Fataal’ te zien in de bioscoop. 

NIEUWS

Bron: LINDAnieuws | Foto: ArjoFrank Kievits

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser