nieuws

Carlijn (34) heeft spijt: 'Had ik Josefien maar stiekem laten inenten'

Carlijn (34) heeft spijt: 'Had ik Josefien maar stiekem laten inenten'

Afgelopen jaar was het wel of niet vaccineren van kinderen een veelbesproken onderwerp. Carlijn (34) woont in de Biblebelt en had voor haar gevoel geen keuze.

| Teuntje Verbaandert

En nu heeft ze spijt. Carlijn deed haar verhaal vorig jaar aan BLOOM Magazine, maar haar verhaal is opnieuw trending op Blendle.

Lees ook
Wel/niet, moet/mag: hoe zit het nou precies met vaccinaties?

Spijt
Streng gereformeerden in de Biblebelt, een strook in Nederland die van Zeeland naar Overijssel loopt, kiezen er vaak voor om hun kinderen niet te vaccineren. Omdat het zo’n gesloten gemeenschap is, blijft het verzet tegen vaccineren bestaan. “Het gebeurde gewoon niet, zo simpel was dat,” vertelt Carlijn aan BLOOM Magazine. Om die reden heeft ze haar dochtertje niet laten inenten, maar hier heeft ze nu veel spijt van: “Had ik Josefien maar stiekem laten inenten.”

Hersenvliesontsteking
Toen Josefien zestien maanden was, vond Carlijn haar dochtertje onder het braaksel in haar bedje. De huisarts dacht aan een virus. Maar: “Ik voelde gewoon dat er iets niet goed was. Fien werd helemaal grauw, ze had rare vlekken op haar huid en haar ademhaling was heel oppervlakkig.” Na een ruggenprik bleek dat Josefien een hersenvliesontsteking had. Een vorm waarvoor je normaal met behulp van de BMR-vaccinatie tegen bent ingeënt. Na zes weken in het ziekenhuis is er volgens de moeder niets meer van de oude Josefien te bekennen. “Ze huilt veel, is aan de rechterkant doof en ze heeft hersenschade opgelopen.”

Ongeloof
Carlijn stond altijd achter haar geloof, tot nu. Ze snapt niet hoe haar dit kon overkomen. “Wij hebben nooit iemand kwaad gedaan, laat staan Fien, een onschuldig kind.” En nu heeft ze spijt dat ze ondanks de ideeën van haar gemeenschap haar kind niet heeft laten vaccineren. “Een simpel prikje, meer was er niet voor nodig geweest om mijn meisje dit te besparen.”

Wil je het hele interview met Carlijn lezen? Dat kan op de website van BLOOM Magazine (€).

NIEUWS | GEZOND

Bron: BLOOM Magazine | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

melissa bloememelissa bloeme

Lieve Carlijn.Je hebt veel verdriet gekend en je hebt met je handen in je haar gestaan. Ik heb 3.5 jaar geleden hersenvliesontsteking gehad 2 jaar geleden wilde ik lotgenoten leren kennen. Geen 1 pagina te vinden.... ik heb toen zelf de pagina levennahersenvliesontsteking opgericht we zijn met ruim 150 leden ouders. Partners en patienten zelf zijn hierop te vinden. Veel sterkte liefs melissa

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser