nieuws

Busje rijdt in op voetgangers Londen: één dode en tien gewonden

Busje rijdt in op voetgangers Londen: één dode en tien gewonden

Dit is het ochtendnieuws van maandag 19 juni: doden bij aanval op vakantieoord in Mali, partij Macron behaalt absolute meerderheid en vader Beyoncé bevestigt geboorte tweeling.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Opnieuw rijdt auto in op voetgangers Londen

Een man is ter plekke overleden, acht mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. De 48-jarige bestuurder van het busje werd overmeesterd door omstanders en is gearresteerd door de politie, die massaal uitrukte. Ook deze verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Het incident gebeurde in de nacht van zondag op maandag bij Finsbury Park, een wijk in het noorden van de Britse hoofdstad, in de buurt van één van de grootste moskeeën van Groot-Brittannië. De verdachte zou zijn ingereden op moslims die eerder na het gebed de moskee hadden verlaten. De Britse anti-terreureenheid is ingeschakeld; het voorval wordt behandeld als een potentiële terroristische aanslag. Premier Theresa May spreekt van een tragisch incident.
(ANP)

Doden bij aanval op vakantieoord in Mali

Er waren ook zes Nederlanders in het resort, maar zij zijn veilig. “Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in een reactie tegen de NOS. De aanval vond gisteren plaats op Le Campement, een luxueus vakantieresort in Dougourakoro, ten oosten van de Malinese hoofdstad Bamako. In het resort komen veel buitenlanders. Volgens de regering zijn er twee doden en hebben veiligheidstroepen 36 gasten weten te redden. Malinese militairen en Franse eenheden werkten samen. Een woordvoerder van het Malinese ministerie van Veiligheid spreekt over een ‘jihadistische’ aanval. De daders zouden, ‘Allahu akbar’ (God is groot) hebben geroepen, meldt AFP.
(NOS)

Partij Macron behaalt absolute meerderheid

La République en Marche! haalde 308 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale. Samen met zijn bondgenoten – verenigd onder de naam MoDem – kan president Emmanuel Macron rekenen op zeker 350 zetels. Macron kan met deze uitslag met een zeer ruime meerderheid in het parlement werk maken van de hervormingen die hij heeft beloofd. Onder de zetelwinnaars zijn ook veel vrouwen: zeker 156, meer dan ooit in Frankrijk. Dat komt mede doordat Macron erop gebrand was een gelijk aantal vrouwen en mannen op de kiestlijst voor LREM te zetten.
(ANP)

Zeventig procent Nederlanders vreest terreuraanslag

Slechts vier procent is bang zelf slachtoffer te worden van terreur. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Een groot deel van de Nederlanders past zijn of haar gedrag aan de situatie aan. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar hun favoriete vakantiebestemming vanwege terreurdreiging. Nederlanders kijken volgens het CBS in het algemeen meer om zich heen, vooral op plaatsen waar grote groepen bijeen zijn, zoals vliegvelden, winkelcentra en bij grote evenementen. We letten op zenuwachtige mensen, personen die rondhangen op plekken waar ze niet horen, mensen met rugzakken en op buitenlanders.
(CBS)

Gedoe op social media over foto dochter Arie Boomsma
Arie Boomsma

Op de bewuste foto is te zien dat de tepels van Bobby Jo bedekt zijn met bloemen. Dat zorgde op social media voor discussie. ‘Door die bloemen geeft deze foto de boodschap dat Dhr. Boomsma denkt dat peuterlichaampjes iets seksueels kunnen zijn en dus bedekt moeten worden’ schrijft iemand. Een ander reageert met: ‘Dat is kwalijk, vooral omdat ik het niet van hem had verwacht.’ De vrouw van Arie, Romy Boomsma, heeft gereageerd op alle ophef. Zo schrijft ze op Instagram dat de tepels van hun dochter bewust bedekt zijn. ‘Niet omdat we anti-tepels zijn. Wel omdat dit voor ons voelt als het beschermen van haar kleine lijfje voor ogen die er op een verkeerde manier naar zouden kunnen kijken.’
(Instagram)

Vader Beyoncé bevestigt geboorte tweeling

‘Ze zijn er: gefeliciteerd tweeling, liefs van opa’, schreef hij op Twitter. Ook zijn er meerdere bronnen rondom Beyoncé en Jay Z die de geboorte van de twee kleintjes aan People bevestigen. De twee zouden een jongen en een meisje gekregen hebben. De twee kinderen van Beyoncé en Jay-Z zijn volgens TMZ al vorige week maandag geboren. Er zouden wat kleine medische zaken spelen waardoor de tweeling van de artsen nog niet naar huis mag. Volgens de entertainmentsite gaat het met Beyoncé zelf goed en zijn er ook geen grote zorgen om de baby’s.
(TMZ)

Het ochtendnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door Zonnatura.

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser