Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

buitenland

Succes voor de 'gele hesjes': Franse regering stelt verhoging benzine uit

Succes voor de 'gele hesjes': Franse regering stelt verhoging benzine uit

In een poging om verdere onrust en rellen te voorkomen, schort de Franse regering de prijsverhogingen van benzine en diesel een half jaar op.

| Elisa Heisen

Ze werden ingevoerd om de milieuvervuiling tegen te gaan, maar leidden tot een golf van protest.

‘Gele hesjes’

Ook de nieuwe versie van de Franse autokeuring is voorlopig van de baan. Prijsstijgingen van gas en elektriciteit gaan vooralsnog niet door. Premier Edouard Philippe zei dat het geweld op straat moet ophouden en gaf vandaag in zijn toespraak enigszins toe aan de enorme protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes). Die keert zich sinds 17 november spontaan en massaal tegen de ‘ecotax’. De protesten worden steeds gewelddadiger.

Onaanvaardbaar

De protestbeweging vindt dat president Macron arme burgers, vooral die buiten de grote steden wonen, uitperst. De gele hesjes hebben tegen Franse media gezegd dat ze een tijdelijke opschorting van de ‘ecologische belastingen’ onaanvaardbaar vinden en eisen meer maatregelen van de regering.

Lees ook
Om deze redenen protesteren de ‘gele hesjes’ zaterdag opnieuw in Nederland

Protesten gaan door

De protesten gaan dan ook door: voor zaterdag is er opnieuw een demonstratie aangekondigd. Deze keer zou die volgens Philippe rustig moeten verlopen. Afgelopen weekend liep een protest in Parijs, net als het weekend ervoor, volledig uit de hand. In de afgelopen weken vielen vier doden en honderden gewonden.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP/NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer buitenland

Lees dit ook even

Please update your browser