Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

buitenland

Dit merken Amerikanen van de shutdown (die nu zijn vierde week ingaat)

Dit merken Amerikanen van de shutdown (die nu zijn vierde week ingaat)

De strijd tussen de Amerikaanse president Donald Trump en het Congres gaat maar door. Inmiddels duurt de shutdown van de overheid al 21 dagen.

| Tim van Rodijnen

En dat blijft niet zonder gevolgen voor de Amerikaanse burgers.

Muur

De reden van de shutdown is de Muur die Trump tussen Amerika en Mexico wil hebben. Trump wil vijf miljard dollar voor de bouw van de Muur uittrekken, maar de leiders in het Congres gaan daar niet mee akkoord. Tot er een akkoord is, houdt de president de Amerikaanse overheid ‘zolang als nodig’ dicht.

Financiering

Niet alle Amerikaanse overheidsdiensten zijn getroffen door de shutdown. De strijdkrachten, gezondheidszorg en de sociale voorzieningen gaan gewoon door. Voor de ministeries van Landbouw, Justitie, Financiën, Handel, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Transport en Binnenlandse Veiligheid en Huisvesting zijn de problemen groter. De belastingdienst is ook dicht, net als de FDA, die de kwaliteit van voedsel en medicijnen waarborgt.

Financiële problemen zijn er vooral voor boeren die slachtoffer zijn van de tarievenoorlog tussen de regering en China. Ook de voedselhulp aan 38 miljoen(!) arme Amerikanen loopt gevaar. En omdat de FDA gesloten is, ontstaat er vertraging bij de goedkeuring van geneesmiddelen.

Stilleggen

Op de vliegvelden leggen steeds meer werknemers hun werk neer. Ze melden zich ziek nu ze wel moeten werken, maar niet betaald krijgen. Daardoor worden de rijen bij de veiligheidscontroles steeds langer. Ook de behandeling van duizenden immigratiezaken ligt stil. Immigratierechters zijn namelijk naar huis gestuurd door het ministerie van Justitie.

Personeelszaken

Voor alle gesloten ministeries werken 800.000 ambtenaren. De helft is met verlof naar huis gestuurd. De andere helft moet doorwerken, maar krijgt geen loon. Het salaris krijgen ze alsnog uitgekeerd, zodra Trump en het Congres tot een akkoord komen. Werknemers als schoonmakers en portiers hebben de grootste problemen. Zij kunnen fluiten naar hun geld, ook al leveren ze het werk wel.

Lees ook
Donald Trump slaat op tafel en loopt woest weg bij overleg over grensmuur

Tegenstelling

Trump beweert dat een groot deel van de getroffen ambtenaren zijn gevecht om de Muur steunt. De vakbonden noemen dat onzin, gezien zij de ene na de andere klacht ontvangen. “Als de president wil gokken, moet hij misschien weer casino’s gaan uitbaten”, aldus één van de vakbonden.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: CNN / NPR / de Volkskrant | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer buitenland

Lees dit ook even

Please update your browser