nieuws

Broodmagere kinderen ontdekt in mensonterende weeshuizen in Wit-Rusland

Broodmagere kinderen ontdekt in mensonterende weeshuizen in Wit-Rusland

In Wit-Rusland zouden zo’n honderd kinderen, die niet kunnen lopen en de hele dag op bed liggen, in mensonterende weeshuizen verblijven.

| Marloes van Wijnen

Dat meldt de Britse krant The Guardian, die ook schokkende foto’s van de weeshuizen publiceert.

Lees ook
Weeshuis in India verkocht baby’s zonder dat moeders het wisten

Aan het licht
Het bestaan van deze weeshuizen kwam aan het licht toen een arts, die in een van de weeshuizen werkt, de journalist Alexander Vasukovich uitnodigde om verslag te doen van een liefdadigheidsactie om geld in te zamelen voor speciaal calorierijk eten voor de kinderen. De journalist nam foto’s van de mensonterende situaties en plaatste deze op de Wit-Russische website Imena.

Onderzoek
De foto’s gaan inmiddels de hele wereld over. Justitie in Wit-Rusland heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de verwaarlozing en ondervoeding van de kinderen. Daarnaast zijn twee directeuren al ontslagen. De derde directeur heeft een flinke waarschuwing gekregen.

‘Niet ondervoed’
De beelden doen velen denken aan de situaties in Roemeense weeshuizen in de jaren negentig, die destijds over de hele wereld veel ophef veroorzaakten. Volgens de weeshuizen in Wit-Rusland zijn de kinderen zo mager en kunnen ze niet lopen, omdat ze lijden aan psychische stoornissen of verlamd zijn.

De foto’s – let op, deze kunnen zeer schokkend zijn – staan op de website van Imena.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: The Guardian | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser