nieuws

Britse ex-premier Blair roept op: 'We moeten opstaan tegen de Brexit'

Britse ex-premier Blair roept op: 'We moeten opstaan tegen de Brexit'

De Britse ex-premier Tony Blair (63) wil dat Britten zich gaan verzetten tegen de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

| Charlotte Sun

Blair heeft zijn oproep vandaag gedaan in een toespraak bij de pro-Europese actiegroep Open Britain, melden Britse media.

Lees ook
Nederlandse bedrijven lopen nu al omzet mis door Brexit

Verdedigen
“We moeten keihard zeggen waar het op staat en de werkelijke kosten van de Brexit openbaren”, vertelt Blair. Hij vergelijkt het beleid van de Conservatieve regering van Theresa May met van een klif afrennen. “Als we niet proberen dit te verhinderen, zullen toekomstige generaties ons dat erg kwalijk nemen”, waarschuwde Blair. “Dit is geen tijd voor terugtrekking, onverschilligheid of wanhoop, het is tijd om op te staan en te verdedigen waar we in geloven.”

Niet op de hoogte
Blair zegt dat de kiezers in het referendum in juni nog niet op de hoogte waren van wat een Brexit eigenlijk betekent. Nu steeds duidelijker wordt dat de schade groot zal zijn, vindt Blair dat het goed om ons te bedenken. Hij heeft kritiek op May, die zou worden geobsedeerd door de Brexit. Haar term ‘harde Brexit’ die aangeeft dat het land ook uit de gezamenlijke binnenmarkt van Europa wil, noemt Blair misleidend. Het zou “Brexit tegen elke prijs” moeten heten.

Kritiek
Daarnaast had rexilair ook kritiek op de manier waarop nationalisme volgens hem wordt misbruikt in de Brexit-discussie. “Wij zijn niet voor de EU, omdat we nergens vandaan komen, maar juist omdat we trotse Britten zijn die geloven dat ons land in de 21e eeuw partner moet blijven van de grootste politieke unie en grootste markt, hier pal voor de deur. Dit niet ten koste van ons nationaal belang maar om dat belang te dienen.”

Blair was van 1997 tot 2007 eerste minister namens de Labour-partij.

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND | BREXIT

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser