Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

brexit

Blijft alles dan toch bij het oude? 'Brexit gaat mogelijk helemaal niet door'

Blijft alles dan toch bij het oude? 'Brexit gaat mogelijk helemaal niet door'

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU gaat mogelijk niet door. Daarvoor waarschuwen de minister van Buitenlandse Zaken en twee belangrijke sponsoren van de brexitcampagne.

| Justine Wouterson

Het Lagerhuis dreigt de zwaarbevochten brexitdeal van premier Theresa May dinsdag weg te stemmen.

Belofte maakt schuld

Daardoor dreigt een chaotisch vertrek uit de EU. BuZa-minister Jeremy Hunt zei tegen nieuwszender Sky dat het parlement “hard zijn best zal doen” om een “verlammende” no-deal-brexit te voorkomen. “Het grote risico is dat we niet echt leveren waarvoor de mensen hebben gestemd”, aldus de politicus. Het is de eerste keer dat een minister aangeeft dat een vertrek uit de EU kan worden geblokkeerd.

Wantrouwen in politiek

Ook de twee sponsors, miljardair Peter Hargreaves en hedgefondsmanager Crispin Odey, zeggen te verwachten dat Groot-Brittannië in de EU blijft. Volgens Odey is het politieke establishment vastbesloten de brexit tot zinken te brengen en dat zal leiden tot tientallen jaren van wantrouwen in de politiek.

Lees ook
Nog éven geduld alsjeblieft: Theresa May stelt stemming brexit uit

‘Totale wanhoop’

“Ik heb het helemaal opgegeven, ik voel totale wanhoop. Ik denk dat de brexit helemaal niet gaat gebeuren”, zei Hargreaves, die 3,2 miljoen pond (3,5 miljoen euro) aan de Leave-campagne schonk. Odey stelt dat hij niet verwacht dat een tweede referendum plaatsvindt, en dat hij ook geen brexit meer ziet gebeuren.

Driekwart van het Lagerhuis

Driekwart van het Britse Lagerhuis stemde bij het referendum in 2016 ervoor om in de Europese Unie te blijven.

NIEUWS | BUITENLAND | BREXIT

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer brexit

Lees dit ook even

Please update your browser