Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam niet vervolgd in zaak rondom seksueel misbruik

Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam niet vervolgd in zaak rondom seksueel misbruik

Justitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam van seksueel misbruik.

| Justine Wouterson

Daarop deed Van Dam aangifte van smaad en laster tegen de journalist.

Onvoldoende aanknopingspunten

De zaken zijn afzonderlijk van elkaar onderzocht, met dezelfde uitkomst. De officier van justitie in Den Haag ziet niet genoeg aanknopingspunten voor Brandt Corstius’ beschuldiging dat de tv-producent hem jaren geleden, toen hij stage liep bij tv-programma Barend & Van Dorp, heeft gedrogeerd en tot sex heeft gedwongen.

‘Geen sprake van smaad’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzocht de aangifte van Van Dam en constateert dat juridisch geen sprake is van smaad. Dat is alleen zo als iemand “opzettelijk iemands eer of goede naam aantast” en dat is niet het geval, oordeelt het OM.

Bijdrage aan #MeToo-debat

Journalist Brandt Corstius bracht zijn verhaal naar buiten via Trouw. Daarin noemde hij niet de naam van de producent die hem zou hebben verkracht. Ook stonden er weinig andere details in zijn artikel die naar Van Dam konden leiden. “Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd, maakt dat niet anders”, vindt het OM. Bovendien schreef Brandt Corstius zijn krantenartikel als bijdrage aan het maatschappelijke #MeToo-debat over seksueel wangedrag.

Lees ook
Wat als Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam allebei gelijk hebben?

Brandt Corstius heeft ‘geen seconde spijt’

Journalist Jelle Brandt Corstius zegt “geen seconde spijt” te hebben van het naar buiten brengen van zijn verhaal. ‘Ik wist dat mijn zaak na zestien jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn’, schrijft hij in een verklaring. Brandt Corstius zegt te hopen dat zijn actie ‘andere slachtoffers zal helpen om het zwijgen te doorbreken’. ‘De straf op zwijgen duurt levenslang’, mailde iemand mij. Van die straf ben ik nu verlost.’

Van Dam niet verrast

Voor tv-producent Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman komt de uitspraak naar eigen zeggen “niet als een verrassing” “Dat het OM die aangifte seponeert, lag voor ons in de lijn der verwachting”, meldt Plasman in een eerste reactie. “We wisten dat er uit het kennelijk zeer uitgebreide onderzoek naar die aangifte geen bewijs zou komen.” Wel is team-Van Dam verrast dat de aangifte wegens smaad niet tot vervolging leidt.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | BEKEND | #METOO

Bron: ANP | Foto: ANP/Still

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser